Остров Лесбос

12.03.2013
Остров Лесбос

Остров Лесбос (Lesbos) се намира в Гърция (Greece) и е разположен на Егейско море. Остров Лесбос е с население от около 90 000 души. Скалистият пейзаж с маслинови гори привлича голямо количество туристи от цял свят. Островът е известен и със слънчевите си плажове. Най-големият град на остров Лесбос е град Митилини, който се счита и за столица на острова.

Град Митилини е известен и като основното пристанище на острова. Централната част на град Митилини обхваща красив залив, в който има много яхти и лодки. В града се издигат съвременни сгради в близост до старинни постройки. В северната част на града има и древногръцко пристанище, което привлича много туристи. Градът е известен с красивите си старинни фонтани, които се срещат на много места.

Остров Лесбос отгоре

Град Митилини е разположен като амфитеатър на два красиви хълма. На върха на единия от тези хълмове се издига красив старинен замък, където често се организират театрални представления. В града функционира и древен театър, известен с невероятната си акустика. В самия център на Митилини има плаж.

Най-добрият плаж на остров Лесбос е плажът Скала Ересу (Skala Eressou), където се събират желаещи да събират тен от целия свят. Този плаж се намира в близост до село Ересос (Eressos) и е известен с прозрачната си вода и мекия си златист пясък. Тъй като има голям интерес към този плаж, понякога се случва да няма свободни места в местните хотели, затова е разрешено опъването на палатки от туристите на определени за целта места.

Най-известният курорт на остров Лесбос е Моливос (Molivos), в който има разкошен плаж с мек пясък и прозрачна вода. На остров Лесбос се намира и не по-малко известният град Пломари (Plomari).

Остров Лесбос панорама

Остров Лесбос е известен и като мястото, където е творила дълги години известната гръцка поетеса Сафо (Sappho). В древността остров Лесбос е бил известен с това, че социалният статус на жените се е различавал с по-голямата свобода, която им е била давана. Те можели да са социално активни, семейното имущество можело да се предава и по женска линия. Сафо била начело на култово обединение, което подготвяло млади момичета за съпружеския живот. Сафо става известна с поезията си, която понякога е адресирана като любовно послание към жени.

На остров Лесбос може да се види древна византийска крепост, построена през шести век преди новата ера. Тя е била разрушена и след това възстановена през четиринадесети век. Островът съхранява богата колекция от древни артефакти в археологическия музей.

На остров Лесбос е разположен музеят на Теофилос (Theifilos), който е бил известен с красивите си картини. Туристите могат да видят платна на световноизвестни художници в музея Териаде (Тeriade).

Интересна за туристите е древната църква Агиос Терапон (Agios Therapon), която е известна с невероятния си интериор.

На остров Лесбос има древна гора от вкаменелости, известна като чудо на природата. На голяма площ вкаменелости, които представляват праисторически секвои, лежат в застинала лава.

4
Общо гласували: 6
5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати