Остров Ел Хиеро

Ел Хиеро

Остров Ел Хиеро (El Hierro) е най-малкият, най-западният и най-тайнственият от Канарските острови. Често е наричан Isla del Meridiano, което в превод означава остров по меридиана.

Европейските географи смятали в продължение на векове, че след него вече няма нищо друго. До откриването на Америка остров Ел Хиеро бил точката, в която свършва света и започвало Морето на тъмнината, което всъщност е Атлантически океан.

Площта на Ел Хиеро е около 300 кв. км. Образувал се е от три мощни вулканични изригвания, когато от водата се отделя парче земя, с формата на триъгълник. Това става преди 1, 2 милиона години. По своята същност Ел Хиеро е върхът на потопеният във водата вулкан.

Остров Ел Хиеро

Заради уникалната флора и фауна, вирееща тук, през 2000 г. той е обявен за биосферен резерват от ЮНЕСКО и 60 % от територията му за защитени.

Не е ясен произхода на името на този тайнствен остров. Според някои етимолози името Хиеро може да идва от езика на африканското племе гуанчу, което някога е населявало териториите на Канарските острови и да означава "цистерни".

Това обяснение сигурно е най-точното, тъй като наистина древните жители са използвали много цистерни, в които да съхраняват питейната вода. Има и друга теория, според която Хиеро произлиза от Есеро, което в превод от гуанчи означава "силен".

Като вулканичен остров Ел Хиеро има стръмни крайбрежия без много пясъчни брегове. Това е причината той да е далеч от полезрението на масовия туризъм. Иначе има фериботен терминал и летище, които са свързани с Тенерифе и винаги когато пожелаете, можете да го посетите.

Ел Хиеро, Канарски острови

Цялата вътрешна площ на острова е обрасла със стари хвойнови дървета, ананасови плантации, вечно зелени гори и канарски борове. Разнообразието на флората и фауната е изключително голямо. Срещат се най-различни видове, които са характерни за дъждовните гори. Голяма част от тях са редки и застрашени от изчезване.

Сред най-известните представители на животинският свят е огромният гущер Ел Хиеро, който е изключително рядък екземпляр. Най-високият връх на острова се намира на 1501 метра надморска височина. Планински хребет преминава от изток на запад. Последното изригване на вулкана De Lomo Negro е отчетено през 1793 г.

Населението на Ел Хиеро е едва около 11 000 души. Обитаван на времето от племето гуанчи, той е открит от нормандския кондотиер Жан де Бетанкур през 15 в. Въпреки, че се зарича да спазва свободите на местните аборигени, той не спазва даденото обещание и продава голяма част от тях в робство. По-късно тук се заселват французи и гали, които допринасят за разнородното общество на острова.

Има планове остров Ел Хиеро да се превърне в единственият енерго-независим остров в света. Това ще се постигне чрез изграждането на 11- мегаватови електроцентрали. Проектът е на стойност от 54 милиона евро, които ще бъдат отпуснати от Европейският съюз. Дали планът ще бъде реализиран ще покаже само времето.

Красотата на остров Ел Хиеро се крие в запазените му територии, които не са обект на шумната глъч от вечно прииждащи туристи. Почивката тук със сигурност ви гарантира спокойствие, а местното население с неговите традиции и обичаи ще ви очарова.

Тук няма никаква натрапчивост, а обслужването е перфектно. Вечерните разходки по чистите улици, сред белите къщи с червени покриви, е едно наистина уникално изживяване. Има множество малки заведения, предлагащи домашно приготвена храна, от които можете да се насладите на вълшебната гледка към океана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати