Остров Ел Хиеро

22.04.2013
Ел Хиеро

Остров Ел Хиеро (El Hierro) е най-малкият, най-западният и най-тайнственият от Канарските острови. Често е наричан Isla del Meridiano, което в превод означава остров по меридиана.

Европейските географи смятали в продължение на векове, че след него вече няма нищо друго. До откриването на Америка остров Ел Хиеро бил точката, в която свършва света и започвало Морето на тъмнината, което всъщност е Атлантически океан.

Площта на Ел Хиеро е около 300 кв. км. Образувал се е от три мощни вулканични изригвания, когато от водата се отделя парче земя, с формата на триъгълник. Това става преди 1, 2 милиона години. По своята същност Ел Хиеро е върхът на потопеният във водата вулкан.

Остров Ел Хиеро

Заради уникалната флора и фауна, вирееща тук, през 2000 г. той е обявен за биосферен резерват от ЮНЕСКО и 60 % от територията му за защитени.

Не е ясен произхода на името на този тайнствен остров. Според някои етимолози името Хиеро може да идва от езика на африканското племе гуанчу, което някога е населявало териториите на Канарските острови и да означава "цистерни".

Това обяснение сигурно е най-точното, тъй като наистина древните жители са използвали много цистерни, в които да съхраняват питейната вода. Има и друга теория, според която Хиеро произлиза от Есеро, което в превод от гуанчи означава "силен".

Като вулканичен остров Ел Хиеро има стръмни крайбрежия без много пясъчни брегове. Това е причината той да е далеч от полезрението на масовия туризъм. Иначе има фериботен терминал и летище, които са свързани с Тенерифе и винаги когато пожелаете, можете да го посетите.

Ел Хиеро, Канарски острови

Цялата вътрешна площ на острова е обрасла със стари хвойнови дървета, ананасови плантации, вечно зелени гори и канарски борове. Разнообразието на флората и фауната е изключително голямо. Срещат се най-различни видове, които са характерни за дъждовните гори. Голяма част от тях са редки и застрашени от изчезване.

Сред най-известните представители на животинският свят е огромният гущер Ел Хиеро, който е изключително рядък екземпляр. Най-високият връх на острова се намира на 1501 метра надморска височина. Планински хребет преминава от изток на запад. Последното изригване на вулкана De Lomo Negro е отчетено през 1793 г.

Населението на Ел Хиеро е едва около 11 000 души. Обитаван на времето от племето гуанчи, той е открит от нормандския кондотиер Жан де Бетанкур през 15 в. Въпреки, че се зарича да спазва свободите на местните аборигени, той не спазва даденото обещание и продава голяма част от тях в робство. По-късно тук се заселват французи и гали, които допринасят за разнородното общество на острова.

Има планове остров Ел Хиеро да се превърне в единственият енерго-независим остров в света. Това ще се постигне чрез изграждането на 11- мегаватови електроцентрали. Проектът е на стойност от 54 милиона евро, които ще бъдат отпуснати от Европейският съюз. Дали планът ще бъде реализиран ще покаже само времето.

Красотата на остров Ел Хиеро се крие в запазените му територии, които не са обект на шумната глъч от вечно прииждащи туристи. Почивката тук със сигурност ви гарантира спокойствие, а местното население с неговите традиции и обичаи ще ви очарова.

Тук няма никаква натрапчивост, а обслужването е перфектно. Вечерните разходки по чистите улици, сред белите къщи с червени покриви, е едно наистина уникално изживяване. Има множество малки заведения, предлагащи домашно приготвена храна, от които можете да се насладите на вълшебната гледка към океана.

4.7
Общо гласували: 3
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати