Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Закинтос – Заливът на костенурките

Закинтос – Заливът на костенурките

Нина 2Нина 2
Новак
748
Закинтос

Закинтос (Zakynthos) представлява гръцки (Greek) остров. Закинтос е разположен на Йонийско море и е с население от над 41 000 души. Закинтос е в групата на Йонийските острови. Той се простира на над 400 квадратни километра площ. Остров Закинтос е наречен на името на древния гръцки герой Закинтос. Остров Закинтос е бил под нормандско и венецианско владичество. През деветнадесети век остров Закинтос за известно време е британски протекторат, но през 1864 година той става отново гръцки.

Островът, който е една от най-привлекателните туристически дестинации, е известен със своите костенурки от вида Карета карета (Caretta caretta). Островът е мястото, където тези ценни за природата на планетата ни костенурки се събират, за да снасят своите яйца. Костенурките се събират в залива Лаганас (Laganas), който е най-предпочитаното за тях място за създаване на потомство. Заливът Лаганас на остров Закинтос, известен още като Заливът на костенурките, през 1999 година е превърнат в Национален морски парк, за да се опази този ценен за природата вид. В парка освен костенурки живеят делфини, тюлени-монаси и различни видове водолюбиви птици и гущери.

Остров Закинтос

В началото на лятото костенурките се събират по красивите плажове на залива, където заравят яйцата си. Смъртността сред новоизлюпилите се костенурки е много висока, оцелява едно на хиляда костенурчета. Те стават жертви на различни местни хищници и птици, които се събират на ята, когато малките се опитват да стигнат до морето веднага след излюпването си.

Костенурките, които заравят яйцата си на остров Закинтос, са много ценен вид. Те достигат фертилна възраст едва към двадесетата си година. Смята се, че костенурките обитават залива на остров Закинтос повече от един милион години.

На остров Закинтос почти няма промишленост, тук се произвеждат зехтин и вино. Островът е прочут с прекрасните си плажове и чистата си изумрудена вода. Един от най-известните плажове на острова е плажът Навагио (Navagio). В близост до този плаж има старинен манастир. Известен е също така и плажът Ксигия (Xigia).

Закинтос Скали

На остров Закинтос има златни дюни от пясък, красиви заливи със зелена растителност, величествени скали и вековни борове. Островът е пълен с маслинови и портокалови дръвчета. На острова има много пещери, до които може да се стигне с лодка.

Интересни за туристите са старинна венецианска кула, средновековни църкви и мощна венецианска крепост, която се намира в центъра на острова. На острова се издига статуя на един от най-известните поети на Гърция – Дионисиос Соломос (Dionysios Solomos), който е създател на химна на държавата.

Климатът на остров Закинтос е средиземноморски, има над 300 слънчеви дни в годината. Туристическият сезон на острова, който е важен за жителите му, започва през май и продължава до октомври.

На острова има интересни музеи. Сред тях е музеят на византийското изкуство, където могат да се видят старинни платна и икони. На острова се намира мавзолеят на Дионисиос Соломос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати