Остров Родос

Родос

Гръцкият остров Родос е най-големият от островите Додеканези, наричани още Южни Спорадски острови. Той е разположен между континентална Гърция и остров Кипър, на по-малко от 20 км. западно от Турция. Родос е един от най-красивите гръцки острови, известен по цял свят с Родоския колос - едно от седемте чудеса на света. Заедно със Санторини и Миконос той е сред десетте топ дестинации от гръцките острови.

Остров Родос заема площ от около 4000 кв. км и има формата на острие на стрела. Населяван е от около 110 000 души. Целият стар град на Родос е обявен от ЮНЕСКО за природна и културна забележителност и е включен в списъка на световното и културно природно наследство.

Невероятно красивите плажове на острова, живописните села, многобройните археологически обекти, както и средновековният център на Родос привличат тук хиляди посетители всяка година. По крайбрежната ивица царстват златни пясъци, а кристалните води примамват много любители на водните спортове.

Сред тихите улички на острова са се сгушили уютни малки ресторанти, предлагащи местни специалитети сред лимонови дървета и цъфнали храсти. Освен културните и историческите забележителности, тук друга предлагана атракция е язденето на магарета. Те могат да се видят навсякъде и всички гости на острова много им се радват.

Историята на остров Родос ни връща назад в античното минало. Някъде около 1100 г. пр. Хр. той е завоюван от дорийците, а градовете му Ялис, Линдос и Камирос са участвали дейно в Троянската война. По-късно те образуват столицата Родос, която става главен търговски център, надминаващ дори и Атина.

През 16 в. островът е окупиран от турците. Те прогонват йоанитите, които са принудени да за заселят чак в Малта. От периода на османско владичество са се запазили прекрасни шедьоври на турското строителство. Пазарите и днес са толкова шумни, както са били някога, а многото джамии са сред основните представители на османската архитектура.

Остров Родос

В началото на 20 в. турските нашественици се сменят с италиански, които допринасят за разнообразието на местната архитектура. Венециански следи са останали навсякъде тук и могат да бъдат видени сред повечето обявени за туристически атракции забележителности.

Родос е открит като ваканционен рай преди повече от 50 години. Тук омагьосват преди всичко Йоанитската крепост и старият град. Малките селца, византийските църкви и Линдос със своя античен акропол примамват към очарователни разходки. Тук царува невероятна атмосфера, на фона на която можете да видите рицарската крепост с най-добре запазената средновековна улица в Европа, макет на Йерусалим, както и да се разходите до мястото, на което се предполага, че някога се е издигал Родоския колос, който е направен в чест на Бога на Слънцето-Хелиос.

Сред най-посещаваните културни и исторически забележителности на Родос са:

- Акрополите в Линдос и град Родос

- Древните градове Ялисос и Камирос

- Археологическия музей в Родос

- Губернаторския дворец

- Пощата

- Приюта Света Екатерина

- Венецианските замъци край Монолитос и Критиния.

Ако искате да посетите остров Родос, имайте предвид, че трябва да си отделите достатъчно време. Неговите исторически забележителности са толкова много, че е добре да планирате поне 10 дни, за да се порадвате на неповторимата му красота.

Най-добре е да запазите хотели, предлагащи all-inclusive оферти, а най-подходящият сезон е през лятото. Не случайно остров Родос е известен като "Острова на слънцето", тъй като слънчевите дни тук са над 300 в годината.

Островът има добре развита инфраструктура, а летище Диагора е едно от най-големите гръцки летища. Предлагат се и множество чартърни полети към всички европейски столици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати