Остров Евия, Гърция

07.03.2013
Остров Евия

Остров Евия (Evia), известен преди време и като Евбея (Euboea), е oстров в Гърция. Той е с население от над 198 000 души. Остров Евия се простира на площ от над 3680 квадратни километра. Най-големият град на острова е Халкида (Chalcis), който е със статут на столица на острова. Другият голям град на острова е Еретрия (Eretria).

Двата града от древни времена са били важни търговски центрове. Еретрия бил разрушен през пети век преди новата ера и след това бил отново възстановен.

Остров Евия е вторият най-голям гръцки остров. По-голям от него е само остров Крит. От древни времена остров Евия е бил смятан за стратегическа точка, тъй като се намира в близост до град Атина. През пети век преди новата ера Евия преминал под командването на управниците на град Атина.

След около век била възстановена независимостта на острова. Островът е известен с това, че на него е починал Аристотел. През дванадесети век островът е пострадал силно от разрушенията на сицилиански войници.

Бряг на Остров Евия

През средните векове остров Евия е част от Византийската империя. След това островът попада под венецианско владичество. През деветнадесети век островът става отново гръцки след войната за независимост.

На остров Евия има много красива природа. Тук се намира красивото езеро Дистос (Dystos). Планината Кандили (Kandili) е известна сред почитателите на планинския туризъм. На острова е добре развит туризмът, но през 2007 избухва огромен горски пожар, който унищожава голяма част от горите и поврежда много сгради.

Остров Евия се свързва с континенталната част на Гърция посредством железопътни релси и чрез мост над Евбейския проток. Остров Евия е известен с изворите си, от които тече лековита вода.

Остров Евия, Гърция

Огромните долини, величествените планини и кестеновите горички в съчетание с разкошните плажове със златист пясък привличат голямо количество туристи от Европа (Europe) и други кътчета на света.

На остров Евия има много спа-центрове и санаториуми. Климатът на острова е средиземноморски – лятото е горещо и сухо, а зимата е мека. Бреговете на остров Евия са доста стръмни, има много красиви заливи. За централната част на остров Евия е характерен планинският пейзаж.

Най-високата точка на острова е планината Дирфис (Dyrphys), която се издига на 1745 метра височина. На острова има няколко села, в които живеят предимно рибари и населението им се прехранва от векове с риболов.

На остров Евия има много интересни постройки от древността, които привличат туристите. Тук може да се видят руини на храм на Аполон (Apollo) в град Еретрия, старинни гръцки бани, църква от пети век, турска (Turkish) крепост, построена през петнадесети век, както и и старинна джамия. Гостите на острова могат да видят и старинен акведукт, а също така античен театър.

На острова може да се види древно светилище на бог Дионисий (Dionissyos). На остров Евия може да се види съоръжение от каменни блокове, което е издигнато през шести век преди новата ера. То се нарича Домът на дракона.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати