Остров Свети Стефан

04.04.2013
Остров Свети Стефан

Остров Свети Стефан (Saint Stefan) се намира в близост до Будва, Черна гора. Той е най-луксозният курорт на страната и е световноизвестна туристическа дестинация. На неговата скромна територия са разположени три църкви, които са обградени от крепостна стена.

Архитектурата на остров Свети Стефан е съвсем запазена и средновековният чар на острова е съхранен. Тук притежават имоти едни от най-големите имена на шоубизнеса, сред които и Клаудия Шифър. В луксозните му хотели отсядат най-известните звезди, които разчитат на анонимността, която е приоритет за курорта.

Остров Свети Стефан не напразно е наричан черногорското Монако. Той е посещаван само от ВИП-туристи, които са закупили имоти тук. Достъпът до него е свободен само за тези, които са отседнали в хотелите и вилите му, или за техни гости. За всички останали има ограничение.

Свети Стефан Гледка

За първи път остров Свети Стефан се споменава през 1431 г., когато е бил част от Венецианската република. Крепостната стена е построена през 1442 г., за да може да предпази местното население от турците или от напиращите тогава пиратски нападения. Тя, както и трите църкви на острова, са съвсем запазени.

Най-старата църква е тази на Свети Стефан, който е покровител на острова, а другите две са на Преображение Господне и на Александър Невски. Тук се е намирал и средновековен съд, чиято задача била да решава споровете между черногорците. Днес е известен като "мястото на правдата" и е сред невероятните забележителности на острова, ако имате възможност да го посетите.

Допреди няколко години някогашното рибарско селище е можело да бъде посещавано само срещу няколко евро. Днес то е собственост на гръцката компания "Аманризорт", която срещу 2, 1 млн. евро го е взела под наем за 30 години. Достъп до 47-те вили имат само собствениците им.

Църквите, вилите и останалите къщи са скупчени на гъсто, а около тях са разположени невероятно красиви и добре поддържани паркове, които предлагат чудесна възможност за разходка. Малките улички са с обрасли по тях маслинови дръвчета, които вероятно заради морския климат са придобили съвсем непривични форми.

Свети Стефан

Остров Свети Стефан постига своя разцвет през първата половина на 19 в., когато е бил основен център за търговията с Венеция. В построените на гъсто около стотина къщички, са живеели около 400 души. Малките църкви и богато озеленените улички са били препълнени до началото на 20 в., когато изведнъж поради най-разнообразни причини островът се обезлюдява.

След многото жители, емигрирали в Америка, и след тези, отишли да воюват, накрая тук остават едва 20 души и той губи икономическо значение. За сравнение през 1912 г. тук е имало 150 души, а само около 40 години техният брой става 20.

През втората половина на 20 в. към природната красота и пясъчните плажове на остров Свети Стефан отново се насочват погледи. Започва масово реставриране на изоставените къщи и само за три години остров Свети Стефан се превръща в един от най-луксозните хотелски комплекси на Средиземноморието и Адриатика.

Посещаван е от такива знаменитости като Елизабет Втора, актрисите София Лорен и Моника Вити, от Силвестър Сталоун, от световният шампион по шахмат Боби Фишер, както и от германският канцлер Вили Брант. Освен лукс и комфорт, те идват на острова, защото той предлага анонимност - нещо, което повечето известни хотелски вериги не предлагат.

4.3
Общо гласували: 7
5 3
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати