Остров Седир

Остров Седир, Турция

Остров Седир (Sedir Adasi), който е известен и като островът на Клеопатра, се намира в залива Гекова, Азиатската част на Турция. Това уникално райско кътче е разположено на по-малко от 20 км. от Мармарис.

Островът е един от най-популярните острови на Турция, символ на любовта между Клеопатра и Марк Антоний. Освен с множеството легенди, свързани с известните исторически личности, островът е известен със своите необичайно красиви плажове с фин, златист пясък и с руините от древния римски град, които са основната туристическа атракция тук.

Историята на остров Седир е позната от времето на дорийската цивилизация. До 4 в. пр. Хр. владетел тук е бил спартанеца Лусандър. След влизането на острова към пределите на Римската империя, Марк Антоний дошъл да го посети и изпаднал в плен от красотата на наситено сините води, които се ширели сред бурната зеленина на околната растителност.

Според легендите Марк Антоний подарява острова на Клеопатра по случай меденият им месец, но тъй като тя отказва да стъпи на друга земя, освен на египетска, той нарежда да се докара пясък от нейният дом. Според други легенди, Клеопатра вече била стъпила на острова и обичала да плува в китен залив в северозападната му част.

Тогава не е имало пясъчна ивица, а бреговете са били скалисти и каменисти. За да предпази своята любима от натъртване по грубите брегове, Марк Антоний решил да заповяда докарването на фин пясък по кораби от Червено море от Египет. Научно доказано е, че пясъкът и днес продължава да се увеличава, което е необяснимо.

В резултат на този природен феномен и на уникално белият му цвят, почти всички туристи изпитват тайното желание да си вземат поне една шепа за спомен. Това обаче не се препоръчва, тъй като пясъкът се смята за национално богатство на Турция и има строги закони срещу крадците, а глобите са доста солени.

Другата туристическа атракция са древните руини, останали от някогашен римски град. Има запазен амфитеатър, на който освен представления са се провеждали и множество фестивали в чест на бог Аполон. Смята се, че даже и египетската царица някога е играла роли на неговия подиум, пременена в невероятно красиви одежди.

Остров Седир

Запазени са и баните на Клеопатра, за които се предполага, че са подарък от нейни верни приятели. Тогава тук е имало горещ минерален извор, богат на магнезий и калций. Много учени смятат, че красивата й кожа е била в този вид именно заради благотворното влияние на местната вода.

Сред другите забележителности е и запазеният храм на Амур, който има формата на сърце. Някога тук хората са изпращали своите послания към бога на любовта.

Най-подходящото време за посещение на остров Седир е през пролетта и есента. Лятото е прекалено горещо и въпреки почти непрестанният бриз на острова, е най-добре да планирате пътуването си през месеците април-юни или септември-октомври.

Обикновено се правят организирани еднодневни екскурзии от Мармарис. Необходимо е предварително да запазите място за яхта. Ако сте с организирана група, местен гид ще ви разкаже за историята на острова и околностите му, както и за легендите свързани с него. Това става обикновено още на път за острова, за да имате време да се разходите сами из красивите му плажове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати