Саламина

Саламина

Гръцкият остров Саламина или Саламин (Salamina) е част от Сароническите острови в Егейско море. Намира се в Сароническия залив и е най-големия по площ от всички Саронически острови. Заема територия от 96 кв. км. Намира се само на 2 км. от Пирея и на 16 км. от Атина, което го превръща в любима туристическа дестинация за всички гръцки столичани.

Поради близкото му разположение до столицата, често е смятан като предградие на Атина, а не като отделен остров. Населяван е от около 29 000 души, по-голяма част от които живеят в най-големия му град - Саламина. Според древногръцките митове и легенди тук се е родил Аякс, който бил цар на острова и сред най-храбрите воини, участвали в Троянската война.

Саламина

Историята на остров Саламина се свързва с великата морска битка над персите през 480 г. пр. н. е., когато гърците славно побеждават. Според местните жители за това помага покровителството на Аякс.

Предполага се, че името на острова произхожда от думата "Салам", която в превод от финикийски означава "мир". Според някои етимолози обаче е по-вероятно то да идва от известната в гръцката митология нимфа Саламина, която е дъщеря на речния бог Азоп. В "Илиада" Омир е написал, че произхода на името идва от финикийски и затова това е приетата сред повечето среди версия.

Сароническите острови са осеяли морето на юг от Атина и често са сравнявани като трамплин към света от Егейско море. Макар и не толкова известни като Спорадските, Додеканезките и Цикладските острови, те със сигурност притежават неустоим чар, който привлича всеки пожелал да ги посети.

Остров Саламина е сред най-предпочитаните дестинации от всички Саронически острови. Особено любим е за жителите на Атина. В сравнение с шумната и забързана столица, този тих и спокоен селски район предлага няколко живописни плажа, които се намират само на хвърлей разстояние от Атина.

Интересен е факта, че докато жителите на столицата прекарват всеки уикенд и всеки свободен миг на острова, саламинците са заети с работата си в Атина. Всички местни жители, които не се занимават в сферата на туризма, са вперили поглед към многолюдната гръцка столица като надежден източник за доходи.

Освен столичани Саламина привлича на своята територия и много чуждестранни туристи, които в никакъв случай не допринасят за образуване на суматоха в иначе тихият остров. Той е много подходящ както за еднодневни екскурзии от Атина, така и за спокойни по-дълги почивки.

Самият остров е малък и може бързо да бъде разгледан. Ако сте дошли на културна обиколка, а не на почивка, е по-добре да наемете гид, тъй като на повечето места в Саламина липсват табели и е лесно човек да се заблуди из множеството тесни улички.

Преди няколко десетки години островът е бил известен най-вече с военно-морската си база, поради което на много места е забранено да се снима. Близостта на острова до Атина обаче, както и неговите археологически забележителности и спокойни плажове, бързо популяризират Саламина и го превръщат в привлекателно място за всички, които искат да си отдъхнат на морето или просто да се разнообразят от скучното ежедневие.

Самият град Саламина е сравнително голям за островен град и предлага множество атракции за всички, дошли да се забавляват. Крайбрежният булевард, по който духа средиземноморският бриз, е осеян от множество таверни и всякакви заведения. Задължително е тук да пробвате местната кухня, която акцентира върху морските деликатеси.

Почти във всяко заведение ще видите да висят от тавана изсушени риби, които местните жители наричат хтаподия. Те задължително вървят с ледено студено узо-запазената марка на Гърция. Сред другите традиционни местни ястия са гръцката мусака и гръцка салата.

Най-добрият сезон за посещаване на остров Саламина е през късната пролет и ранната есен. Лятото не е подходящ сезон поради големите горещини. Тогава освен това жителите на острова се утрояват, защото столичаните идват тук всеки уикенд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати