Катедрала Света Мария в Хилдесхайм

05.06.2013

Катедралата Света Мария в Хилдесхайм (Saint Maria's cathedral in Hildesheim) се намира в Долна Саксония, Германия. Заради уникалната й архитектура и древното й минало, както и заради ценните предмети, съхраняващи се в нея, през 1985 г., тя, както и църквата Свети Михаил, намираща се също в Хилдесхайм, е записана в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

Катедрала Света мария в Хилдесхайм

Историята на катедралата Света Мария в Хилдесхайм ни връща към далечната 815 г., когато на мястото на което се намира днешната постройка, е изграден малък параклис.

Няколко години по-късно първият епископ на Хилдесхайм, Гюнтер, решава да построи до него нова малка постройка, в която да се помещава църковният хор. По своята същност тя представлява базилика, над която се изграждат две кули. В близост до нея са погребани и първите четирима епископа на областта.

През периода 852-872 г. започват да се дострояват нови крила и сградата вече придобива формата на кръст, разположен според четирите посоки на света. Тогавашният епископ провъзгласява някогашния параклис за катедрала катедралата Света Мария в Хилдесхайм и за основна църква в района.

През 1015 г. по нареждане на епископите вътрешността на катедралата е богато украсена, отново се правят разширения и се добавят няколко зали, а през 1035 г. целият район на Хилдесхайм, както и самата катедрала, стават свидетели на огромен пожар, който помита всичко след себе си.

През 1061 г. се започва нов строеж, който е върху основите на старата църква, а след завършването му и след 1334 г. започват да се добавят готически елементи към вече старата сграда и отново се извършва разширяване. По това време катедралата придобива величествен вид и става поклонническо място за жители от целия регион.

По време на Втората световна война центърът на града е бомбардиран, а самата катедрала е изцяло разрушена. Покривите и кулите й изгарят, остават само руините от някогашните й основи.

През 1950 г., когато Германия започва да се съвзема от следвоенния период, правителството на Долна Саксония решава да възвърне старият вид на църковното убежище и организира конкурс за главен архитект. Печели го В. Фрике от Хановер. Благодарение на неговите умствени способности и майсторските му ръце катедралата успява отново да придобие автентичния си вид.

Най-ценните експонати на катедралата Света Мария в Хилдесхайм, които са също в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, са от далечния 11 в. Особено ценен от местните жители и от туристите е розовият храст, който се вижда пред катедралата и който е на 1000 години. Той е може би единственият такъв храст в света, доживял до толкова преклонна възраст.

През 2010 г. след започване на реставрация на това архитектурно богатство са открити 40 гроба, за които се предполага, че датират от 852 г. В момента в катедралата текат ремонтни дейности, които ще продължат до 2014 г.

Предвижда се откриването да се състои на 15.08.2014 г., а през следващата година ще се честват 1200 години от създаването на катедралата. Инвестицията за ремонтните дейности възлиза на около 30 милиона евро, но властите са убедени, че всеки цент от тях си струва и че ще могат скоро отново да зарадват посетителите на този католически храм.

4
Общо гласували: 4
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати