Замъкът Локет

19.03.2013
Локет гледка

Замъкът Локет (Loket Castle) се намира в района на Карлови Вари, Северозападна Чехия. Разположен е на скалист хълма над река Егер, Западна Бохемия. Той е известен и като "Ключът за Чешкото кралство" и се смята за един от най-големите средновековни архитектурни и културни паметници на страната.

Кралският замък, който датира от 12 в. е основната забележителност в град Локет. Принадлежал е на Чешките царе, които са го ползвали за отбранителна крепост. Бохемия е район, популярен със своите вековни замъци и крепостни съоръжения, но замъкът Локет се отличава сред тях със своя автентичен архитектурен план, който е останал почти незасегнат през годините.

Замък Локет

Построен като отбранителна крепост, замък Локет губи своето предназначение с течение на вековете. Зад неговите стени често са били затваряни и измъчвани чешки владетели и техните семейства, престъпници и затворници. След като през 1473 г. е опожарен, владетелите губят интерес към него и той е лишен от своя първоначален блясък. Напълно изоставен и занемарен, започва да функционира като житница до края на 18 в. Тогава Общинският съвет решава, че мощните крепостни стени на Локет са идеално място за затвор и през периода 1788 до 1947 г. дворецът се превръща в една от най-ужасните тъмници.

Локет

Тук още през 1310 г. е бил затворен бъдещият крал на Бохемия, Карл Четвърти, който тогава е бил едва на три години. По-късно името на краля се свързва с откриването на днешното световноизвестно курортно селище Карлови вари, тъй като по време на лов той попада на топлите минерални извори в местността. Друга история, свързана с Карл Четвърти е за намереният в замъка Локет 38 кг. тежащ ловен дневник на краля. Той датира от 14 век и е изложен в музей. Дебелата книга е подвързана с еленова кожа и се смята, че това е кожата на същия елен, който е убит по време на лов от краля и за който прилежно е документирано в ловния дневник.

Най-голямата атракция в замъка Локет е подземието, което се е използвало за мъчения. То е реставрирано и в момента изглежда така, както когато в него са кънтели виковете на изтезаваните мъже и жени. Тук са затваряни всякакви хора, които са смятани за грешници. Това са били предимно еретици, крадци, прелюбодейки и всякакви други престъпници. За да се поддържа интереса на гостуващите на Локет, сцената е превърната в пълна въстановка на някогашната зала за мъчения.

Навсякъде са поставени механични кукли, които имат човешки размери. Някои от тях са представени като осъдените на мъчения затворници и са заели най-различни пози. Някои са разчекнати, други са дамгосвани, а трети са овесени надолу с главата. До тях са поставени същите кукли, които играят ролята на инквизиторите. Не е случаен факта, че заради тази потискаща гледка, Замъкът Локет е влезнал в списъка на десетте най-посещавани от духове места.

Сред останалите забележителности на замъка Локет несъмнено е постоянната изложба на порцелан, произведен от местните фабрики. След обиколката на двореца, можете да отседнете в намиращата се в него механа и сред автентична обстановка да пробвате местната бира, както и известният билков ликьор Бехеровка.

3.7
Общо гласували: 3
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати