Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Държавния исторически музей в Москва

Държавния исторически музей в Москва

Нина 2Нина 2
Новак
748
Държавният исторически музей в Москва

Държавният исторически музей в Москва е една от забележителностите на руската столица. Основната сграда на музея се намира на Червения площад, но има и доста други филиали.

В държавния исторически музей на Москва се съхранява огромна колекция от предмети, свързани с историята на страната. Държавният исторически музей е създаден през 1872 година със заповед на руския император Александър Втори.

По това време музеят се е наричал музей на негово императорско височество господаря наследник на короната и първоначалната колекция е била събрана с помощта на руския историк Иван Забелин. В началото колекцията на историческия музей влезли само предмети от Кримската война, но все още нямало специална сграда, където да се съхраняват експонатите.

Музеят бил построен през 1881 година на Червения площад, като строителството започнало през 1874 година. През 1883 година музеят отворил вратите си за широката публика. След това интериорът претърпял много промени.

През 1895 година музеят станал известен с името императорски исторически музей Александър Трети. През 1917 година това име било сменено. Музеят вече носел името Държавен Руски исторически музей. Експозицита, която съдържала много ценни предмети, била спасена от разграбване. През 1921 година музеят получил настоящото си име.

Държавният исторически музей, Москва

В средата на двадесети век към основната сграда на музея се добавят нови филиали – това са различни църкви и музеи. Към държавния исторически музей са зачислени Новодевичий манастир, крепостта в Крим, музеят-катедрала на Василий Блажени.

През 1935 година са били отстранени двуглавите орли, лъвовете и еднорозите от сградата, които са символ на монарсите. Орлите били възстановени през 1997 година, а през 2003 година били възстановени лъвовете и еднорозите.

През 2006 година държавният исторически музей на Москва е реконструиран и са възстановени интериорите до първоначалния им блясък. Създадени са условия за посещение на музея от хора с двигателни проблеми и са установени много монитори, които допринасят за по-лесното поднасяне на информация за отделните исторически периоди. Древните книги, представени в музея, могат да бъдат разгледани с помощта на монитори, където се прелистват страниците.

Държавният исторически музей на Москва

Държавният исторически музей съхранява колекция от 4 милиона предмета. Част от тях са разположени на площ от 4 хиляди квадратни метра. Останалите се пазят във фондовете на музея и в отделните му филиали.

В държавния исторически музей на Москва се съхраняват и над 10 милиона уникални писмени исторически документи. Голяма част от тези писмени документи са дарение на музея. Сред тях е колекцията на граф Орлов, която съдържа писма и укази на монарси, пълководци и известни хора от Европа и Америка от петнадесети и шестнадесети век.

Два етажа от музея представят историята на Русия от древността до двадесети век. Има експозиции, посветени на първобитните хора, както и на различни важни за историята на страната периоди.

В държавния исторически музей се съхраняват ценни предмети – тук може да се види сабята на френския император Наполеон, както и Московският кодекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати