Остров Дженнет

Остров Дженнет

Остров Дженнет (Cennet Island) се намира в близост до Мармарис, Турция. В превод името му означава „Райски остров” и в повечето места по света е известен именно по този начин. Въпреки че е смятан за остров, той реално е полуостров и до него може да се стигне само по вода.

Остров Дженнет е много известна дестинация за еднодневни екскурзии от Мармарис или от близките до него острови. Всяко корабче, тръгващо от известният курорт Мармарис спира тук, както и на острова на Клеопатра.

Остров Дженнет

Райският остров е малък по-размер и един ден ще ви е напълно достатъчен да разгледате всички тайни места, които крие. Той е чудесно място и за любителите на природата, тъй като целият е заобиколен от гъсти гори.

Остров Дженнет е пълен с чудесни кафенета и ресторанти, в които можете да пробвате местните специалитети. Във всички кафенета и сладкарници се прелагат уникалните турски баклави и десерти с кадаиф. В местните заведения и ресторанти задължително пробвайте традиционните специалитети. Предлагат се голям избор от салати, чиято основна съставка е нахут. Макар и странни на вид, те са сред най-поръчваните предястия.

Райският остров Дженнет на Турция е известен и с множество пещери, които се намират на негова територия и от които малка част е изследвана. Целият район е подходящ както за еднодневни екскурзии, така и за по-дълги почивки.

Освен и за обикновените почиващи, които желаят просто да релаксират на прекрасните плажове, остров Дженнет предлага и достатъчно атракции за любителите на водни спортове. Условията на морското дъно са отлични както за гмуркачи, така и за хора, желаещи просто да плуват в тюркоазените води на Турция.

Сред известните атракции на острова е скалистата местност Yalanci Bogaz, което в превод означава „измислената права”. Тя свързва Остров Дженнет със земята. Според легендите, носещи се сред местното население, тук някога се е скрил капитан на кораб, който искал да се приюти на суха земя по време на буря.

Той мислил, че местността наистина представлява права, водеща до спасението му, и когато се затичал, просто паднал на земята. Днес в района се намират корабостроителници на дървени плавателни съдове.

Местността Yalanci Bogaz не е подходяща за преминаване на деца и хора с двигателни проблеми, но за любителите на спортното ходене е идеален район. Целият район е обрасъл със зеленина и има чудесна гледка към морето. За тези, които могат да се справят с трудния преход, това е чудесно място за снимки.

До остров Дженнет може да се стигне само за 30 минути от остров Мармарис. Той е идеалното място за хора, бягащи от тълпите на шумните курорти. Тук можете на спокойствие да се насладите на красивата природа, както и да си спретнете романтични вечери на свещи в някои от закътаните ресторанти на острова.

Ако желаете да посетите Остров Дженнет, най-добре е да изберете късната пролет или ранната есен. Лятото тук, както и в цяла Турция, е свикнало да носи големи жеги и да изненадва с високи температури. Ако сте решили да отседнете в Мармарис, е добре да си запазите място в някоя от лодките, които всеки ден преминават през Дженнет.

В последно време островът е включен в програмите на всички фирми, които се занимават с туризъм в Турция. Повечето лодки разполагат с 20 места, а цената на еднодневната екскурзия от Мармарис е около 20 турски лири.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати