Сорвагсватн

26.07.2013
Сорвагсватн

Езерото Сорвагсватн (Sorvagsvatn), известно и като Лейтисватн (Leitisvatn), се намира на Ферьорските острови. То е най-голямото езеро на Ферьорския остров Вагар и определено едно от най-красивите езера в света.

Ферьорските острови, принадлежащи на кралство Дания, се намират между Шотландия и Исландия. В българската литература се срещат и като Фарерски острови. До Исландия ги делят около 450 km, а до Норвегия - 675 km.

17 от общо 18-те Ферьорски острови са обитаеми и макар че много малко хора са чували за тях, те са невероятно красиви. Притежаващи специфичното очарование на Севера, те са изключително живописни и са населени от всякакви морски птици.

Езерето Сорвагсватн се намира на остров Вагар, който е сред най-незабравимите острови в света. Той е най-големият от Ферьорския архипелаг и разполага с уникална природа, богата на скалисти носове, бушуващи водопади, заснежени върхове и зелени ливади, покрити с всевъзможни цветя. Островът разполага с летище, от което има редовни полети до Райкявик и Копенхаген, а през летните месеци се пускат полети и до Лондон.

Езерото Сорвагсватн е едно от малкото т. нар. висящи езера в света. То е известно не заради размерите си или дълбочината си, а с това, че буквално виси над дълбоката пропаст, над която се намира. Разположено е между общините Sørvágs Kommuna и Miðvágs kommuna.

Освен невероятната гледка, която няма как да се опише, а трябва просто да се види, езерото е и с доста внушителни размери. Площта му заема 3.4 кв. км., а дължината му е 6 км. Освен, че е най-голямото във Фарьорския архипелаг, неговата площ е три пъти по-голяма от второто по големина езеро. То се намира на същия остров и се казва Fjallavatn, но не може да се равни по красота със Сорвагсватн.

Най-голямото езеро на Фарьорските острови има собствена мистерия, защото това, което се вижда на множеството публикувани негови снимки, всъщност не е истина. Въпреки че е разположено само на 30 м. над океана, снимано под определен ъгъл, се получава илюзорен ефект и то изглежда сякаш е разположено на поне 100 метра над бурните води на океана.

Езерото Сорвагсватн е една от най-предпочитаните дестинации на острова. Тук хората често идват да си починат сред природата и да направят неповторими снимки на мястото. Няма напливи от туристи, в близост се намират само няколко традиционни за островите къщи, които са изградени от камък.

Лейтисватн

Езерото Сорвагсватн е популярно и като Лейтисватн, заради съществуващ спор между двете градчета, намиращи се в близост, които от години си присвояват правото на даване на името на езерото. Земите около езерото са известни като "Лейти" и жителите на Мидвагс решават, че и езерото трябва да се казва Лийтисватн. Поради вечните спорове много от местните жители на остров Вагар не използват нито едно от двете названия и за тях то е просто Езерото.

Погледнато в исторически план за официално трябва да се приеме името Сорвагсватн, тъй като град Сорвагсватн съществува много по-отдавна от Мидвагс.

Макар и да ви изглежда сякаш езеро Сорвагсватн нарушава всички закони на физиката и макар и да е изключително трудно да произнесете името му, то със сигурност може да се определи като най-красивото езеро на нашата планета.

Освен на необичайната гледка, предлагана от Сорвагсватн, можете да се насладите и на заобикалящата го природа. Районът около него е обсипан с множество зелени ливади, сред които пасат необезпокоявани големи стада овце. Те обясняват всъщност и името на Ферьорските острови, което в превод е "острови на овцете".

Можете да посетите някое от намиращите се в близост малки градчета и да пробвате традиционната Ферьорска кухня. Не пропускайте да си поръчате "расткьот", което е ястие от варено овнешко, или "растан фиск"-ястие от сварена по специален начин риба. Специален деликатес са морските птици и техните яйца, като сред най-известните е т. нар. птица тупик.

Тъй като се намират доста на Север, най-добрият сезон, през който можете да посетите Ферьорския архипелаг, е през лятото. Тогава времето е доста меко и предразполага за разходки из островите, а дните са по-дълги и ще имате повече време да се насладите на невероятната красота на остров Вагар и неговото необичайно езеро.

Снимки: unusualplaces.org

4.3
Общо гласували: 4
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати