Езеро Поас

06.03.2013
Езерото Поас

Езеро Поас (Lake Poas), известно и като Лагуна Калиенте (Laguna Caliente), се намира в известния вулкан Поас, разположен в Коста Рика. То е част от Национален парк Вулкан Поас и е известно като едно от най-киселинните езера в света.

Малката държава Коста Рика е известна със своята девствена природа. Неин приоритет е развиването на екотуризма, тъй като една четвърт от териториите й са обявени за защитен терен. Може би най-голямата атракция и истинско предизвикателство за любителите на екотуризма се намира в Национален парк Вулкан Поас.

Самият вулкан става известен през 1910 г. когато от него изригва пара на височина 6.4 метра, с което с лекота печели световния рекорд за гейзер. Вулканът Поас разполага с три кратера, два от които са спящи. В най-ниският и все още активен кратер се намират езеро Поас.

Кратерът е с диаметър 1.6 км. и дълбочина от 300 м. Дъното му винаги е покрито с влажна пепел, сгурия и късове лава. В центъра му изпуска пара горещо, кално езеро. В превод Лагуна Калиенте означава точно "гореща" лагуна. От дъното му се издигат солни изпарения, които превръщат водата в разтвор от сярна киселина. Това довежда до непрекъснатата смяна на цвета на водата му, която се сменя от зелено до почти бяло.

Поас

Вулкан Поас напоследък увеличава гейзеровата си активност с което променя и облика на езерото. Интервалите на изригванията намаляват и съпътстващите ги серен газ и пара и предизвикват поява на киселинни дъждове. Те опустошават засятите с кафе плантации и причиняват кожни и дихателни проблеми.

Специален интерес за учените представлява киселинното езеро Поас. То е образувано, когато разтопената магма е изпарила водата на повърхността.

Езеро Поас е едно от най-киселинните езера в света и едно от малкото образувани от разтопена сяра. Неговото pH варира в зависимост от климатичните условия, но често пада и до нула. За това влияят най-вече изпаренията и киселинните валежи.

Езерото Поас, Коста Рика

Дълбочината на езерото е 300 метра, а средната му температура е около 40 градуса по Целзий. Най-високата температура, която е измерена във водите му обаче е 85 градуса. Над него винаги се стеле серен дим, който го обвива в тайнственост и мистериозност.

Тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка отдавна е известно като земя на огън и страховити земетресения. Тя е доста млада в геоложко отношение и силите, които я образуват още не са утихнали.

Коста Рика е известна по цял свят със своя екотуризъм. Макар и малка по територия тя е сред страните, имащи най-много национални паркове. Стигането до Национален парк "Вулкан Поас" може да се окаже незабравимо преживяване за вас.

Теренът е доста стръмен, а в резултат на обилните дъждове пътната инфраструктура не подлежи на качествена поддръжка. Макар и Лагуна Калиенте да е относително трудно достъпно място, невероятната гледка, която предлага със сигурност си струва усилията.

Пътят до нея освен това е изключително живописен. Във влажната сянка, която се образува в района, виреят множество мъхове, лишеи и най-разнообразни орхидеи, а навсякъде около вас пърхат колибрита с огненочервени шии.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати