Pochivka.com»Статии и Новини»Водопади»Водопад Дудхсагар

Водопад Дудхсагар

Водопад Дудхсагар

Водопад Дудхсагар (Dudhsagar Falls) се намира в щат Гоа, Западна Индия. Разположен е на река Мандови, а от столицата на щата, Панаджи, го делят само 60 км. Със своите млечнобели води Дудхсагар е една от най-пленителните гледки, които могат да бъдат видени в цяла Индия.

Щат Гоа, който е най-малкия щат в Индия, е сред най-посещаваните в страната. Особено популярен е като екзотичен морски курорт, който предлага безкрайни пясъчни ивици с бял пясък.

Подслонените под кокосовите палми курорти са изградени по образцов начин, показвайки типичната регионална архитектура. От туристическа гледна точка Гоа е сред най-развитите курорти в Индия, а неговите прекрасни плажни ивици се смятат за едни от най-красивите в света.

Щат Гоа е много богат на природни забележителности, но най-известната сред тях е водопадът Дудхсагар. Като цяло джунглите тук са богати на езера и водопади, а през щата минават седем реки, които са плавателни ежегодно. Можете да изберете различни начини да стигнете до известния водопад, включително и на гърба на слон.

Дудхсагар, Индия

Трябва да знаете обаче, че тъй като мусонът определя живота в Индия, през дъждовният период всички пътища до Дудхсагар са затворени. Движението се възстановява обикновено през март и отново се прекъсва през октомври.

Водопадът Дудхсагар е известен със своя невероятно красив пад и с белия цвят на водата си. В превод името му означава "океан от мляко". Още от древността съществуват най-различни предания за необичайният му цвят. Според най-разпространената легенда в гората, в близост до водопада, някога имало дворец, в който живеела красива принцеса.

Тя често обичала да се къпе в намиращото се в близост езеро и след приключване на банята имала обичай да пие чаша подсладено мляко от златна стомна. Веднъж докато се къпела обаче забелязала мъж тайно да я гледа. Той също бил принц, който случайно попаднал на красивата гледка и се скрил зад храстите, за да може да й се наслади.

Виждайки го, голата принцеса много се смутила и първото нещо, което й хрумнало, било да сипе млякото от стомната в чашата си, като по този начин се прикрие зад образувалата се бяла струя. Смята се, че от тогава на това място се е образувал великолепният водопад, от който сякаш тече мляко, което да напомня за непорочността и благоприличието на красивата принцеса.

Макар и да се нарежда чак на пето място по височина сред водопадите в Индия, Дудхсагар е определено най-красивият. Най-добре е да бъде посетен по време на летния мусон, защото тогава е най-пълноводен и гледката е наистина внушителна.

Около три четвърти от годишните валежи в страната падат през четирите месеца от юни до септември, а често и дори през октомври. През този период пътищата, стопанисвани от Горското стопанство, обикновено са отворени и не е проблем да стигнете до водопада.

Дудхсагар е разделен на четири ръкава, с обща дължина от 310 метра. Под самия водопад има малко езеро, в което е разрешено да се плува, но не е препоръчително. Водата му е доста студена по всяко време на деня, даже и през най-горещите месеци. То има бистра вода и в него плуват множество риби, които са заобиколени от гъстите гори, обрасли из целия район.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
51
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати