Катедралата в Норич

11.03.2013
Катедралата в Норич

Катедралата в Норич (Norwich Cathedral) се намира в град Норич, графство Норфолк, Англия. Тя е една от най-великолепните сгради за своето време и една от най-големите църкви в Европа.

Строежът наНоричката катедрала започва през 1096 г. от източния й ръкав, в който се намира високият олтар и трона на епископа. Със завършването на строежа през 1145 г. църквата се превръща в истински феномен за Великобритания- катедрала, която е бенедиктински приорат със седалище на епископа, но управлявана от игумена и неговите монаси.

Днешната норманска сграда е построена върху останките на стара римска постройка. Четирите крила на храма, които образуват кръст и централната кула са запазени от момента на построяването й. Малко са архитектурните елементи, които не са оцелели с времето, а по-късните добавки към уникалната й структура са предимно готически хрумвания, като високите и заострени кули.

Норичката катедрала

През втората половина на 14 в. покривите на кулите се сгромолясват и са наново изградени през 1364-1386, а през 80-те години на 15 в. се добавят каменните куполи.

Катедралата изживява славни години и е посещавана всекидневно от стотици вярващи. В началото на 17 в. обаче група разгневени протестанти нахлуват в нея и разрушават всички католически символи.

По същото време катедралата била управлявана от епископ, който често отсъствал и резултатът от това стечение на обстоятелствата е, че църквата, която междувременно е започнала да се руши, е изоставена и в продължение на около 20 години остава празна.

Катедралата в Норич, Англия

Всичко това се променя с идването на власт на Чарлс Втори, който нарежда ремонтните дейности по опазването й да започнат веднага и по този начин успява да я съхрани за следващите поколения.

Дворът на Норичката катедрала е вторият по големина в Англия. В него се намират едни от най-великолепните архитектурни постройки и няколко наистина древни оригинални порти, чиито орнаменти са се запазили непокътнати от времето. Освен това от него се разкрива невероятна гледка към заостреният връх на катедралата, който е вторият по височина в Англия.

За улеснение на посетители на катедралата, особено за тези, които искат да научат повече за нейната история, през 2010 г. кралицата на Англия официално открива Образователен център за посетителите на църквата.

Интериор на Катедралата в Норич

Най-добре е преди да влезете в самата катедрала да минете през Центъра, в който има всякакви модерни съоръжения и техника, чрез които ще можете да научите повече за 900 годишната история на Катедралата в Норич. В нея често се провеждат и изложби.

През 2010 г. е тържествено открита и Японската градина, която е дело на Греъм Хардман. Тя предлага на своите гости моменти на съзерцаване и им дава пространство за физически и духовен преход. Тя играе ролята на преход между модерния Образователен център и античната римска постройка от 11 в.

Хорът на Катедралата в Норич е също впечатляващ. Той се осланя на традиции, които се спазват още от 1096 г. Състои се от диригент, органист, 21 хориста и 24 хористки. Към тях неизменно присъстват и по шест обучаващи се момчета и момичета. Специално за тях има построено музикално училище, за да могат да бъдат поддържани старите традиции с векове.

Норичката църква, която е построена от нормански камък, донесен от френския град Кайен, е една от най-красивите римски сгради в Европа и крие в себе си хиляди средновековни първокласни скулптури.

В нея ежедневно се провеждат разходки с гид, тъй като е една от най-посещаваните туристически дестинации в графство Норфолк. Организираните обиколки започват на всеки кръгъл част от 11 ч. до 15 ч.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати