Остров Мул

16.05.2013
Остров Мул

Остров Мул (Mull Island) е шотландки остров, разположен от западната страна на Шотландия. Той е четвъртия по големина в страната и заема площ от 875 30 км. км. На неговата територия живеят около 3000 души. Столица на острова е град Тобермори, който е известен с боядисаните си в най-разнообразни цветове жилищни сгради.

Остров Мул е едно все още неоткрито съкровище за туристите. Въпреки че не се намира на толкова отдалечено място, той не е сред популярните туристически дестинации.

Може би това обаче е само в негова полза, тъй като така успява да съхрани своя неустоим чар и девствената си природа непокътнати. Той е страхотно място за тихи семейна почивка и ваканции.

Макар и не толкова популярен, остров Мул разполага с богато културно наследство, както и с едни от най-незабравимите морски пейзажи. Столицата на острова може да се похвали с едно от най-красивите естествени пристанища в сета, в което развяват платната си множество малки корабчета, лодки и яхти.

Пещерата Фингал

Може би най-голямата красота на остров Мул се крие в непокътнатата му природа. Предлагат се най-разнообразни маршрути и еднодневни екскурзии из закътаните места на острова.

Тук можете да видите прелитащите над главите ви водни орли, които са изключително рядко срещан вид и се смятат за застрашени. Можете да наемете яхта и да се разходите из съседните острови.

Може би най-забележителен е Стафа, на който винаги могат да се видят огромни вълни, чието движение образува гигантски колони от минерали. Те представляват една наистина рядко срещана гледка, която е успяла да вдъхнови Менделсон при създаването на известната му увертюра "Хибриди".

Остров Мул е известно и предпочитано място от художници-натуралисти и от фотографи. Тук е роден Гордън Бюканън, водещ на програмата "Sprinwatch" по BBC, а хитовото детско предаване "Balamory" на CBB се излъчва на базата на разноцветните къщички в Тобермори.

Замъка Дуарт, остров Мул

Остров Мул е дом на над 250 вида различни птици, повечето от които морски. Сред най-редките видове е белоопашатият орел, който е сред застрашените птици. Ежедневно се организират екскурзии по вода, на които ще можете да видите делфини и дори дребни китове. Дивият живот тук ви зове на всяка крачка и изниква иззад всеки ъгъл.

Отсядайки на остров Мул непременно опитайте местната кухня, която предлага най-разнообразни рибни специалитети и всякакви ястия от морски дарове. В Тобермори се произвежда и единственото уиски на остров Мул, което е истинска гордост за местното население.

Целият остров е заобиколен от красиви заливи и необятни плажове. Има атракции и забавление за хора от всички възрасти. Най-важното предимство, което предлага остров Мул и живот извън шумните и претъпкани от туристи курорти и мегаполитни градове.

Предлагат се най-разнообразни форми на настаняване - от малки, но луксозно обзаведени хотели, до частни квартири и бунгала. Препоръчително е предварително да си направите резервация, особено по време на училищните ваканции. Най-хубавият период, но и най-търсения от всички, които са чували за прелестните гледки, които предлага остров Мул, е през лятото.

4.3
Общо гласували: 3
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати