Водопад Бъля

Водопад Бъля,Румъния

Водопадът Бъля (Balea Waterfall) е разположен във Фъгърашките планини, окръг Сибиу, Румъния. Намира се на 1234 м. надморска височина. Той е най-големият и зрелищен водопад в Румъния. Неговият пад е с височина 60 м, който достига до циркуса Бъля.

В непосредствена близост се намира и езеро Бъля, което е разположено на 2034 м. надморска височина. И водопадът, и езерото Бъля, както и околните райони, заемащи обща площ от 180 хектара, са обявени през 1932 г. за природозащитен резерват.

Водопад Бъля е сред най-посещаваните природни гледки на Румъния. Заедно с едноименното езеро той е предпочитана дестинация за отдих и отмора.

Пътеката, водеща до дъното на водопада обаче е доста стръмна и не е подходяща за възрастни хора и малки деца. Маркировката на пътеката е добра, отбелязана е с червен цвят и няма начин да се заблудите.

За да стигнете до водопад Бъля трябва да минете през Трансфагарашката магистрала, която сама по себе си предлага изключително красиви гледки, но и екстремни усещания. Тя е построена през периода 1970-1974 г. по времето на Чаушеску. През 1968 г. военни части на Съветския съюз навлизат в тогавашната Чехословакия и Чаушеско започва да се притеснява тази участ да не сполети и Румъния.

Така, за да има достъп до планините, той нарежда изграждането на път, който е направен за отрицателно време и със своите многобройни и остри завои се превръща в истинска атракция. Той свързва историческите местности Трансфагараш и Влахия. Няма откъде другаде да минете ако искате да посетите водопад Бъля.

Езерото Бъля, Румъния

Заради острите завои, които са по протежение на целия път, средната скорост на шофиране е 40 км. Прохода Траснфагараш е пътят с най-много мостове и тунели в цяла Румъния, а тунелът Бъля е най-дългият в страната. Именно той се намира в непосредствена близост до водопад и езеро Бъля, които се явяват най-високата точка на близо 90 километровия път.

След като стигнете до най-високата точка на Трансфагарашкия път трябва да следите за табела хижа „Бъля Каскада“. От нея продължавате пеша надолу, следвайки маркировката и след около 50 метра ще стигнете до дъното на водопад Бъля. С неговият 60 метров пад, той представлява една наистина неповторима гледка, която изпъква на фона на стръмните върхове на Фагарашките планини.

Водопад Бъля е най-красив през дъждовните сезони, защото е най-пълноводен, но Трансфагарашкия път е отворен само през лятото- обикновено от 15 юни до средата на октомври. Това се дължи на факта, че това е най-високият и труднопреходим участък в Румъния, който през зимата на практика е непристъпен.

Ако снегът подрани, е възможно пътят да бъде затворен още през август. Ако искате да видите водопада и езерото в най-красивия им вид, т.е. през зимния сезон, можете да използвате лифт до хижа "Бъля каскада".

Така ще можете да видите и първият Леден хотел в Източна Европа, който е построен през 2006 г. на брега на езерото Бъля. Той е изцяло направен от лед и е оформен като иглу, което побира 16 души.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати