Река По

Река По

Река По е най-голямата река в Италия. Намира се в северната й част и около нейните брегове е съсредоточено около една трета от цялото население на Италия. Реката е дълга 652 м., извира от Котските Алпи, минава през Паданската (Ломбардската низина) и се влива в Адриатическо море. Нейният речен басейн е разположен на една четвърт от територията на страната, а речният й парк е сред най-големите в Европа и е в списъка на ЮНЕСКО като защитена територия от световно значение.

Характерно за река По са множеството наноси, които тя трупа. По този начин се разширява делтата й, с което се повишава нивото на реката. Само силно укрепени диги могат да предпазят ниско разположените околности от бедствени наводнения. Такива са регистрирани многократно и то винаги през есента, като най-големите от тях са през 1957 г. и 1966 г. През последните години се наблюдава обаче точно обратното.

Днес река По е заплашена от пресъхване. На няколко пъти през последните 10 години движението по нея е спряно, а бреговете й се превръщат в лунен пейзаж. Според учените през следващите години реката ще се скъси и ще стига най-много 552 км.

По

През последните 30 години дебитът на река По е намалял с 25 процента. Главна причина за това е повишаването на нивото на Адриатическо море, намаляването на количеството на дъждовете в Апенините, както и източването на водата за промишлени нужди. Селското стопанство използва 73 процента от прихванатите води на реката.

Друга тревожна прогноза на учените е, че делтата на река По след години ще стане лагуна, и солеността на водите й ще бъде прекалено голяма, за да е подходяща за нуждите на селското стопанство и на промишлеността.

Интересен факт, свързан с река По е, че тя е свързана с Милано чрез множество канали. Проектът е на световноизвестния Леонардо да Винчи, който не е само художник, архитект и скулптор, но и инженер и изобретател.

Река По Гледка

Река По е любимо място както за рибари ( тук се хващат сомове над 2, 5 м), така и за хора, любители на природата. Тъй като тя минава през четири италиански региона (Пиемонт, Ломбардия, Емилия-Романя и Венето) е посещавана от хиляди туристи. Речният й парк е разделен на две части, тъй като е прекалено голям. В областта на Венето той е 786 кв. км., а в областта на Емилия Романя е 88 кв. км.

Особено интересен маршрут за чужденците представлява т. нар. "Ромейски път". Той започва от Венеция, минава през Равена, която е последната столица на Западната Римска Империя и завършва в местността "Долините на Камео", които всъщност са част от по-малкия речен парк на река По.

Този маршрут е сред най-популярните, тъй като освен великолепните градове Венеция и Равена, ще можете да видите и незабравими природни гледки. Градчето Камачио е разположено на брега на лагуна и е особено живописно. След като сте се нагледали на невероятните архитектурни забележителности във величествените градове, тук тишината е особено успокояваща.

За туристите са предвидени разходки по реката с лодки, наричани "лагунари". Задължително пробвайте местният специалитет, който е приготвена по много приятен начин змиорка. За тези, които не са любители на риба и рибните специалитети, винаги може да се намери стандартна италианска кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати