Остров Делос

Нина 2Нина 2
Новак
748
Остров Делос

Остров Делос (Delos) се намира в Гърция и е с население от двадесетина души. На острова живеят предимно археолози, които водят тук своите проучвания и разкопки. Остров Делос е свързан с древногръцката митология.

Според легендите на този остров са се родили древногръцката богиня на лова Артемида (Artemis) и богът на изкуствата Аполон (Apollo). На този остров майка им Лето (Leto), която забременяла от Зевс (Zeus) решила да се скрие, за да ги роди.

Остров Делос се намира в близост до Миконос (Mykonos) и е посещаван от туристи от цял свят, тъй като на него са се запазили голямо количество руини от древногръцки сгради. Остров Делос е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Остров Делос е уникален, тъй като на него няма нито един хотел или плаж. Този остров на практика е един от най-големите музеи под открито небе в целия свят. Според легендите островът е изплувал от морското дъно, след като богът на морето го е извадил оттам.

Делос

Дължината на остров Делос е пет километра, а общата му площ е около седем квадратни километра. Остров Делос се е смятал дълги години за съкровищница на Атина (Athens). С течение на времето градът на острова се е разширявал все повече, а населението му е достигало до 25 000 човека. В центъра на града имало огромен площад, на който се развивала оживена търговия.

Остров Делос бил място, където се провеждали пищни празненства. Светилището на Аполон и Артемида е привличало огромно количество поклонници на острова. На всеки четири години тук се провеждали разкошни тържества, които били посветени на Аполон и Артемида и били съпровождани от различни по вид игри, конни състезания и други интересни събития.

През първи век остров Делос е бил напълно разорен и окончателно опустошен от набези на различни вражески войски. След като няколко пъти е бил нападан, жителите му, които оцелели, го изоставили. В продължение на дълги векове островът е бил изоставен, докато на него не заживели археолозите.

Делос, Гърция

Днес Делос е популярна туристическа дестинация, особено за туристите, които почиват на съседния остров Миконос, до който се стига с лодка. На острова, освен археолозите, живеят и служители от музеите.

Туристите могат да видят седем мраморни лъва – това са само част от скулптурите от терасата на лъвовете, която е била красив проход към портите на града. Лъвовете, които са били създадени преди повече от две хиляди години, са били посветени на Аполон. Реплики на тези лъвове има на няколко места на острова.

Остров Делос е истински рай за гущерите, които живеят тук. Те тичат по разкошните мозайки, които преди хилядолетия са били подове на скъпи сгради на богаташи.

Изучаването на острова започнало в края на осемнадесети век, а през деветнадесети век започнали първите археологически разкопки.

Но още през седемнадесети век европейците започнали да пренасят в столиците на държавите си разкошни статуи от острова, след като станало ясно, че на него се намират произведения на изкуството, а няма кой да ги пази. Красиви мраморни статуи, открити на остров Делос, били пренесени в Рим, Венеция и Лондон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
51
40
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати