Йонийско море

Нина 2Нина 2
Новак
748
Йонийско Море

Йонийско море представлява част от Средиземно море. Бреговете на Йонийско море се намират в три държави – в Гърция, Италия и Албания. Поради тази причина на брега на Йонийско море се намират и много курорти и пристанищни градове.

Водата на Йонийско море е толкова прозрачна, че я сравняват с цвета на небето. В Йонийско море се намира най-дълбокото място в Средиземно море. Това е падината Калипсо, която е с дълбочина 5267 метра.

В Италия градовете, които се намират на крайбрежието на Йонийско море, са Сицилия, Калабрия, Анкона, както и полуостров Саленто. Гръцките градове на брега на Йонийско море са Игуменица и Патрас, гръцки са и всички големи острови, които се намират на територията на морето.

Това са островите Закинтос, Итака, Корфу, Кефалония, Лефкада. Интересни са островите Пакси и Антипакси. Те са истински зелени бижута в безкрайната шир на Йонийско море. Островите са изпълнени с мистериозни морски пещери, и в една от тях, според античната митология, се е спотайвал самият бог на морето, когато се оглеждал за нова любима.

Сред островите на Йонийско море се откроява курортът Корфу, който е привлекателен за туристи от цял свят и е известен като перлата на Йонийско море. Великолепната растителност на острова е в хармония с разкошния светлосин цвят на морската вода.

Остров Лефкада е пълен с гъсти борови и маслинови горички, а също така и с разкошни извори и водопади. Остров Итака е известен най-вече като родината на митичния герой Одисей, възпят от древногръцкия поет Омир. На острова се намира древна крепост, която е известна като двореца на Одисей, владетеля на Итака. Тя привлича много туристи от цял свят, които искат да видят къде е живеел прочутия омиров герой.

Йонийско Море Гледка

В близост до митичния остров Итака се намира Кефалония, остров, който е изпъстрен с живописни селца и плодородни земи. На острова се намира национален резерват за опазване на черните борове, които не се срещат на друго място, освен на това място.

На юг от Кефалония се намира остров Закинтос, който е известен и като цветето на Йонийско море. Островът е известен със залива на костенурките от вида карета-карета, които са рядък и застрашен вид. Въпреки това всяка година от огромния брой новоизлюпили се костенурчета оцеляват само няколко. Край залива на костенурките има разкошен воден парк.

Йонийско море е известно като морето с една от най-силните сеизмични активности. То е и най-дълбокото и най-голямото от всички десет морета, които образуват Средиземно море. Дъното на Йонийско море представлява котловина и е покрито с тиня и пясък.

Заради това понякога водата става мътна, когато има засилена сеизмична активност на дъното на морето. Температурата на водата в Йонийско море стига от 14-15 през февруари до 25-26 през август. В Йонийско море има много видове риба – сред тях най-често срещани са скумрията, риба тон и калканът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати