Дървените църкви на остров Кижи

17.04.2013
Дървени Църкви в Кижи

На брега на езерото Онега (Onega) в руската република Карелия (Karelia ) се намира уникален древен комплекс от дървени църкви. Те са разположени на остров Кижи (Kizhi). Островът е доста малък, но това не му пречи да е един от най-известните острови в цяла Русия. Популярността на острова е породена от факта, че на него се намира част от културното наследство на руския народ – това е архитектурният ансамбъл Кижски погост (Kizhi Pogost). Той е включен в световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Старинният архитектурен комплекс се състои от една камбанария, известна като Шатровая (Shatrovaya), и две църкви. Едната църква е известна като Покровска (Pokrovskaya), а другата – църквата Преображения Господня (Preobrazheniа Gospodnyа). Двете църкви и камбанарията са издигнати през различни периоди на осемнадесети и деветнадесети век. И трите постройки са направени предимно от дърво.

Църкви в Кижи

Църквата Преображения Господня е най-популярната постройка от Дървените църкви на Кижи. Нейното строителство е било започнато през 1714 година, след като старата църква, която се намирала на същото място, изгоряла след удар от мълния. Църквата е истинско произведение на дърводелското изкуство, тъй като е построена без нито един пирон – използван е методът на сглобките.

Няколко пирона има само в куполите на църквата. Според легендата по двете църкви е работил само един майстор и е използвал само една брадва. След приключване на работата по двата храма той изхвърлил брадвата си в езерото.

Поради факта, че е била направена от дърво, църквата не се е отоплявала, за да не възникне инцидент. Заради тази причина тя се е използвала само през топлите месеци от годината. Църквата Преображения Господня има 22 купола.

Кижски Погост

Те се намират на различни нива. В края на деветнадесети век те били покрити с желязо, но през петдесетте години на двадесети век желязото било премахнато, за да се възстанови първоначалният вид на църквата. Иконостасът на църквата е много ценен, той се състои от 102 икони, някои от които са рисувани през седемнадесети век.

Най-старите икони на иконостаса са рисувани в края на осемнадесети век. Иконостасът се състои от четири нива. Интересен факт е, че църквата Преображения Господня е направена без основи. Височината на храма е 37 метра.

За разлика от този храм, църквата Покровска се е отоплявала, въпреки че и тя е била направена от дърво. Тази църква е била използвана за служби само през студените месеци. Църквата е направена след построяването на църквата Преображения Господня. Този храм е само с девет купола, като осем от тях се разполагат около основния. Покровската църква е с по-малки вътрешни помещения в сравнение с помещенията на стария храм. Покровската църква е висока 27 метра.

Камбанарията е издигната през 1863 година на мястото на старата, която се намирала там. За разлика от двата храма, камбанарията не се отличава с особена красота. Тя представлява традиционната за онова време постройка на камбанария – двуетажна постройка с място за камбана, което се опира върху девет стълба.

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати