Замъкът в Норич

Замък Норич

Замъкът в Норич е сред най-забележителните нормански крепости в Източна Англия. Заедно с Катедралата в Норич той е смятан за символ на града и е гордост за местното население.

Замъкът в Норич е изграден като средновековна крепост от Уилям Завоевателя. Това е неговият единствен укрепен замък в Източна Англия и остава единствен кралски дом в тази част на страната до построяването на замъка в Оксфорд през 12 в. Като един от 12-те обекта, класифицирани за исторически забележителности в града, той е сред най-посещаваните атракции.

Строежът му започва през 1066 г. и завършва през 1075 г. Изгражда се масивна крепост с двор, която е кацнала на върха на хълм и е заобиколена от дълбок ров. Цялата конструкция е от камък и се знае, че около 1100 г. крепостните стени са направени по-високи, а ровът по-дълбок.

По време на норманското управление до крепостта се заселват много евреи. В началото на 12 в. те са обвинени за смъртта на местно момче и след започването на насилието над еврейските граждани в Източна Англия, враждебното настроение достига и до Норич. Евреите се изпокриват в замъка, но тези, които не успяват, са убити.

Според историческите архиви основни ремонтни дейности над Замъкът в Норич са извършвани през 1156 г. и 1205 г. След 1220 г. дворецът вече не служи за дом на кралското семейство и започва да е използван за затвор. Тази роля изпълнява до 1887 г, когато е закупен от града и е превърнат в музей. Започва мащабен реставрационен процес под ръководството на архитект Едуард Бордман. Вратите на градския музей отварят през 1895 г.

Построен преди повече от 900 години от норманите и служел за кралски дом, днес Замъкът в Норич е превърнат в съвременен музей с художествена галерия, които предлагат на своите посетители забележителна колекция от художествени творби и археологически експонати.

Замъкът в Норич

Музеят ще впечатли и вдъхнови посетители от различни възрасти. Благодарение на изложените модели, компютърното оборудване и модерните съоръжения, снабдени със звук и картина, ще можете да се върнете години назад във времето и да вникнете в недрата на историческите събития, случили се на територията на Източна Англия.

В англо-саксонската и викингската галерия ще можете да разберете как е протичал живота в страната след напускането на римляните и ще се запознаете с подробности от царуването на кралица Будика, господарка на келтското племе ицени.

Тя остава известна в историята като предводителка на въстанието срещу римляните, а червената й коса става причина римляните в продължение на векове да се страхуват от червенокоси жени.

В модерните зали ще можете да разгледате англо-саксонска гробница, множество викингски съкровища, а египетския храм с древните мумии ще ви върне още по-назад в историята на човечеството.

Не се колебайте да посетите музеят и художествената галерия на Замъкът в Норич. Те ще оставят незабравими впечатления и спомени у вас и ще ви обогатят духовно със скритите зад вратите им древни истории. Най-добрите месеци за посещаване на град Норич са през лятото, тъй като мекото време ще ви позволи да се разходите и из околностите му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати