Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Скелиг Михаел

Остров Скелиг Михаел

Скелиг Михаел Гледка

Остров Скелиг Михаел (Skellig Michael) се намира в Атлантически океан и е част от Ирландия. Въпреки неприветливия му вид и прекалено стръмен терен, тук около 6 в. се заселват френски монаси, които основават манастир, превърнал се в любима поклонническа дестинация на пилигримите. Останките от манастира, както и почти целият остров са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Остров Скелиг Михаел е кръстен на името на Архангел Михаил, а Скелиг в превод означава скалист, което напълно отговаря на релефа на огромната вулканична скала.

За първи път островът е населен някъде между 6 и 8 в. Тук пристигат група френски монаси, които основават християнска колония. Животът им е бил изключително тежък и суров, тъй като Скелиг Михаил е прекалено стръмен и придвижването е изключително трудно.

Скелиг Михаел

Колонията се е състояла от не повече от 20 души, които построяват каменен манастир. Дават му името Архангел Михаил, защото се смята че някога той е посетил острова, търсейки подкрепата на Свети Патрик, за да може да бъде победен злия Змей.

Френските монаси започват да наричат себе си Войниците на Бог и постепенно островът придобива известност. Според историческите данни за населеният остров са знаели и намиращите се на далечно разстояние държави на Стария континент, както и Египет.

Най-голямо впечатление на острова прави изваяният от природата каменен кръст, който се превръща в символ на Скелиг Михаел. Много хора започват да го възприемат като поклонническа дестинация и често пътуват до острова, за да се поклонят и помолят пред кръста. Популярността на острова нараства и става известен и на викингите, които започват чести нашествия в района и на няколко пъти отвличат част от местните монаси.

Въпреки популярността на християнската колония, постепенно Скелиг Михаел запада и в края на 12 в. остава напълно обезлюден в продължение на 3 века. Писмени документи от този период не са открити.

Остров Скелиг Михаел

През 15 и 16 в. Скелиг Михаел възвръща отчасти своята популярност и става често посещавано място от пилигримите. През 1820 г. управлението му е в ръцете на Дъблин и се изграждат два фара, които да помагат на закъсалите в Океана рибари. Въпреки че през 19 в. Скелиг Михаил е населяван само от едно семейство и двете им деца, през първата половина на 20 в. той е обитаван от 20 човека, които даже наемат учителка, която да образова техните деца.

Със започването на Втората световна война Скелиг Михаел отново обезлюдява, а ужасната буря през 1963 г. отнася в океана почти всички постройки и оцеляват само останките на манастира и няколко каменни къщи.

Остров Скелиг Михаел е разположен на около 18 км от Портмаги. Пътуването до там не е подходящо за хора с проблеми с вестибуларния апарат, тъй като водите на океана често са бурни. Също така не е подходяща дестинация за малки деца и хора в напреднала възраст, тъй като скалите на самия остров са прекалено стръмни и трудни за изкачване, а някога направените от френските монаси стъпала се прекалено много на брой.

Повечето организирани екскурзии предоставят три часа за разходка из острова, през които имате достатъчно време да разгледате църквата, пчелните каменни къщи на монасите и гробището. През останалото време можете да се насладите на невероятно красивите гледки от острова, както и на забележителната му природа. Освен с останки от древния манастир, островът е известен и като мястото на втората по големина колония от птици в Европа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати