Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Остров Хендерсън, Питкерн

Остров Хендерсън, Питкерн

Нина 2Нина 2
Новак
748
Остров Хендерсън

Остров Хендерсън (Henderson) е част от островите Питкерн (Pitcairn). Тези острови, които се намират в Тихия океан, са част от територията на Великобритания. Остров Хендерсън преди време е бил известен и с други имена – остров Елизабет, както и остров Сан Жоао Баптиста (San Joаo Baptista).

През 1902 година остров Хендерсън официално е станал част от островите Питкерн. Островът покрива територия от 37 квадратни километра. Остров Хендерсън е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Островът, който е с коралов произход, е практически необитаем и това се дължи на факта, че е неподходящ за отглеждане на селскостопански растения. На острова има твърде малко вода, която е годна за пиене. Въпреки това обаче на остров Хендерсън преди векове са живеели хора от полинезийско племе.

Смята се, че обезлюдяването на остров Хендерсън съвпада с изоставянето от полинезийците на остров Питкерн. Хендерсън е най-големият остров от островите Питкерн. Той е един от малкото недокоснати от човешката цивилизация острови, и затова природата му се е запазила в девствен вид.

Остров Хендерсън, Великобритания

Хендерсън представлява коралов риф, който се е издигнал над нивото на водата в резултат на геологични процеси. Затова на острова няма базалтови и каменни породи, които биха били подходящи за изготвяне на инструменти и сечива. Това е било голяма спънка за древните хора, които е трябвало да се справят без каменни оръдия на труда и без каменни оръжия.

Островът е открит в началото на седемнадесети век от португалски моряци, които го нарекли Сан Жоао Баптиста. Островът получил името Хендерсън в началото на деветнадесети век, а след това бил прекръстен на Елизабет.

Известно време се ползвали и двете имена, а след това отново островът станал известен само като Хендерсън. В една от пещерите на острова, както и по плажовете му са откривани човешки скелети.

Остров Хендерсън, Пикерн

Според анализа на специалистите костите принадлежат на хора от кавказки произход. Те били погребани в пещера на острова пред шестдесетте години на двадесети век и се смята, че са принадлежали на семейство корабокрушенци. На острова са открити и много кости на древни хора, които са живеели в пещери.

Остров Хендерсън е известен с това, че през 1957 година на него е живял в продължение на два месеца като корабокрушенец американецът Робърт Томарчин (Robert Tomarchin). Потвърждение на това, че островът е бил обитаем, е огромната купчина животински кости, натрупана от жителите на Хендерсън. Тя съдържа над 14 000 рибни кости и над 42 000 птичи кости.

Вода на острова не може да се открие, тъй като няма рекички или извори. Дъждовна вода капе от таваните на пещерите и се събират локви – вероятно по този начин древните са си набавяли вода. Има само един извор, който извира от океана и се намира в близост до брега.

Дърветата на острова са ниски, но има много гъсти храсти, през които може да се мине само с мачете. Крайбрежието на острова е пълно с омари и октоподи, а също така с много видове риба. На остров Хендерсън се намира единственият плаж в югоизточна Полинезия, където морските костенурки снасят яйцата си. На остров Хендерсън има много видове птици. Някои от тези птици са уникални – не се срещат на друго място в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
50
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати