Pochivka.com»Статии и Новини»Паркове»Лаврови гори в Мадейра

Лаврови гори в Мадейра

Лаврови гори в Мадейра

На остров Мадейра се намира най-голямата лаврова гора в Европа. Тя е разположена във високите планински части на острова и заради своята древна история, датираща от плеоцена, както и заради намиращите се в нея уникални екземпляри, тя е включена през 1999 г. в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство.

Вековната дъждовна лаврова гора на остров Мадейра се нарича Лаурисвила. Тя е обект на непрекъснат интерес от страна на еколози, зоолози, биолози и всякакви експерти по флората и фауната. Освен това отдавна е призната като една от най-големите атракции на Азорските острови и е подходящо място за отдих след природата. Предлагат се организирани екскурзии, на които можете да научите повече за различните видове животни и растения, които се срещат тук, а самото преживяване ще ви остави незабравими спомени и ще ви зареди с енергия.

Преди векове всички Азорски острови са били покрити от буйна растителност. Заради особеностите на климата и почвата в тези области, субтропичните лаврови дървета имали идеално място за разпространение.

След започването на масовото заселване на островите, както и след започване на масовия туризъм на Азорските острови, започва изсичането на горите, за да се увеличат земеделските площи. Единствената останала толкова огромна гора от лаврови дървета днес се намира на остров Мадейра и благодарение на световната организация ЮНЕСКО се предприемат всички възможни усилия за опазването й.

Лавровите гори на Мадейра са населявани от богато разнообразие от животни, както и от множество птици. Голяма част от пернатите са признати от експертите за ендемични, т. е. те се срещат само в този регион. Прекрасен пример за това е дългопръстия гълъб от Мадейра.

Според експертите лавровата гора е започнала да се образува още през плиоцена, преди 5 и 1.8 милиона години. Днес в най-голямата лаврова гора в Европа се срещат екземпляри, които достигат височина от над 40 метра. Тя заема площ от около 15 000 хектара и е включена в Природен парк Мадейра.

Лаврови гори, Мадейра

По-голямата й част се е разпростряла над северната и северозападната част на острова, а малки дялове от нея са в южната част, в близост до столицата на острова, Фуншал. Разположена е доста над морското равнище, като в някои райони то достига над 1500 м. За разрастването й голямо значение има мекия климат и влажния въздух, но не трябва да се забравя и грижата на местното население.

Не се колебайте да включите в списъка на природни забележителности остров Мадейра и неговата необятна лаврова гора. В нея са разположени много живописни екопътечки, както и известните на острова "вади". Те са построени за напояване и пътеките покрай тях за изключително подходящи за пешеходен туризъм. Представляват една наистина невероятна плетеница, която минава през тунели, акведукти и земя.

Най-подходящият сезон да посетите Лавровите гори в Мадейра е през лятото, тъй като тогава не вали толкова често. Имайте предвид, че при посещение на Лаурисвила е по-добре да тръгнете с екскурзовод, тъй като според законите на острова ако се нараните или понесете материални щети, носите наказателна отговорност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати