Културен резерват Карнаве

29.05.2013
Културен резерват Карнаве

Културния резерват в Карнаве, известен и като Ахеологически резерват, се намира в град Карнаве, Източна Литва. Разположен е на река Нерис в близост до град Вилнюс. Резерватът е цял комплекс, който освен самия град, обхваща и намиращите се в близост археологически обекти.

Местността е населявана още преди 10 000 години, за което свидетелстват множеството останали могили, крепости и погребални местности. Смята се, че това е последният останал езически град в Европа, което го прави изключителен обект по своята същност. Откритите тук археологически находки ще разкрият на следващите поколения как са живели хората през древните времена, какви обичаи и ритуали са спазвали.

Предполага се, че откритие днес могили в Културен резерват Карнаве са само малка част от това, което тепърва може да се открие при провеждащите се и днес археологически разкопки. Заради древната си история и оцелелите през годините паметници на древната култура, целият обект е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Град Карнаве е бил първата столица на графство Литва през 13 в., което се споменава в исторически архиви. Защитеният хълм на града е уникален за целия балтийски регион, тъй като тук само на едно място са разположени пет крепости, част от защитната система на стария град.

Мястото е добре подбрано заради красивите завои на река Нерис, както и заради гледката към долината, с което може да се проследява за чужди нашествия. През последните десетилетия тук са направени някои от най-важните археологически разкопки, които привличат множество туристи.

По пътя за Културен резерват Карнаве пътечка през гората ще ви заведе до огромен район, в който са открити около 130 надгробни могили, като три от тях са реставрирани от археолозите. Петте крепости, разположени в долината, са част от столицата на последната европейска езическа държава, което ги прави особено интересни като за учените, така и за хилядите туристи, идващи в Карнаве.

Културен резерват Карнаве, Литва

Заради тяхната историческа стойност, целият комплекс е включен в списъка на ЮНЕСКО през 2004 г. за световно наследство под името "Културен резерват в Карнаве". Той заема площ от 196.2 хектара и включва археологически разкопки от праисторическите времена.

Комплексът е защитено място и се използва само за културен туризъм и за научни изследвания, тъй като се предполага, че откритите днес останки от града са само една малка част от това, което се намира в тази територия. Мястото е уникално в световен мащаб, тъй като в него се намират доказателства за съществувалите тук древни цивилизации от 9 в. пр. н. е., като и много постройки с архитектурна ценност от по-късните векове.

Можете да посетите Музея на Археологията и историята в Карнаве, който ще ви предложи ценни експонати, които показват как е протичал живота в древните времена и през Средновековието в Карнаве.

Най-добрият период да разгледате Културен резерват в Карнаве е през лятото, а през месец юли се провежда Деня на живата археология и идват представители на изкуствата от всички краища на страната. Предлагат се всякакви ръчно изработени керамични съдове, бижута и какво ли още не, както и домашно произведена продукция, като пчелен мед, местно сирене, мляко и др.

По време на този фестивал се провеждат демонстрации на средновековните борби и се изнасят концерти по етно-музика, от които ще научите повече за някогашния живот на народа на Литва.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати