Pochivka.com»Статии и Новини»Замъци»Новгородският Кремъл

Новгородският Кремъл

Нина 2Нина 2
Новак
748
Новгородският Кремъл

Новгородският Кремъл, който преди векове е бил известен и като Детинец, е бил построен по заповед на руския княз Ярослав. Новгородският Кремъл е най-старият руски кремъл, който се е запазил до наши дни.

Той е бил споменат за първи път в писмен документ в началото на единадесети век. Новгородският Кремъл се намира на река Волхов (Volhov). Новгородският Кремъл е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Новгородският Кремъл се простира на площ от над 12 хектара. Дължината на крепостните стени е над 1400 метра. От дванадесетте кули, които са се издигали в Новгородския Кремъл, са се запазили само девет. Стените на Новгородския Кремъл са били с височина до 15 метра и с дебелина над шест метра и той е бил на практика непристъпен за враговете. В крепостта се влизало само през две порти.

Най-красив изглежда Новгородският Кремъл, ако се гледа от страна на езерото Илмен. Новгородският Кремъл е играел ролята на религиозен, обществен и административен център на града.

Това е било мястото, откъдето са тръгнали воините на Александър Невски, когато са поели към прочутата си битка с шведите. В Новгородския Кремъл са се преписвали важни книги, той е бил център на книжнината.

Северната част на Новгородския Кремъл навремето е представлявала делта на приток на Волхов. След това тази част е била превърната в продължение на величествената крепост, точно в частта между Пречистенската и Владимирската кули.

В средата на единадесети век започнал строежът на главния храм на Новгород – катедралата Софийски, която се достроявала в продължение на още седем века. Храмът бил построен по заповед на княз Владимир, който бил погребан в него.

Новгородски Кремъл

В Новгородския Кремъл имало няколко улици, като най-голямата от тях се казвала Пискупля. Тази улица била създадена с парите на епископа. Тя пресичала крепостта от запад на изток. През дванадесети век Новгородският Кремъл става център на Новгородската република. Голяма част от крепостта била заета от резиденцията на архиепископа.

Новгородският Кремъл е бил построен през десети век и около него бързо се е разраснало селище, което получило името Новгород – в превод това означава нов град. След това дървената крепост е била заменена от каменна – това се е случило през петнадесети век. Когато бил от дърво, Новгородският Кремъл два пъти изгорял и бил строен наново.

Новгородският Кремъл бил направен стабилно, с дебели крепостни стени и красиви кули. До днес в Новгородския Кремъл бият камбани, които се чуват на километри разстояние. Една от кулите на Новгородския Кремъл, предназначена за наблюдение, се издига на над 40 метра височина. От нея се вижда надалече и това е помагало на охраната на Кремъла да разбира навреме за евентуални нападения.

Днес Новгородският Кремъл е известен туристически и културен център. В него се съхраняват експозиции на Новгородския музей, има библиотека и училище по изкуства, ателиета за реставрация, музикално училище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати