Гайрангерфьорд

Гайрангерфьорд

Гайрангерфьорд (Geirangerfjord) фиорд в Норвегия и една от най-големите забележителности на страната. Той е разположен в западната част на държавата и като туристическа атракция е открит от европейците в края на 19 в. Заради своята естествена красота той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Гайрангерфьорд се намира по средата на пътя между Берген и Тронгхайм. От който и град да изберете да тръгнете, ще ви отнеме около 5 часа път, но със сигурност гледката, която ще се открие пред вас, си струва. На своите посетители фиордът предлага спиращи дъха водопади, които са разположени и от двете му страни. Тук се намират Седемте сестри- забележителна местност, състояща се от седем водопада, Булчинския воал и Пътят на Троловете.

Един от най-добрите начини да се насладите на прелестната гледка, която се открива на отвесната скална стена на Гайрангерфьор е като минете през Пътят на Орлите, известен и като Орневеген. Това е пътят между Андалснес и Гайрангер, който минава през 11 изключително остри завоя. Той е завършен през 1952 г. и е може би най-подходящото място, от което можете да видите фиорда, лъкатушещ през долината.

Вашето приятно прекарване зависи единствено от времето в страната. Популярните занимания, които се практикуват тук са пешеходен и велосипеден туризъм, риболов на сьомга и пъстърва. Ако сте любители на водните спортове можете да си наемете каяк или с лодка да се разходите по водата и да проучите терена.

Мекият климат в района позволява отглеждането на най-различни горски плодове, така че ако се окажете в района през юни или юли непременно пробвайте едни от най-сладките малини, къпини, боровинки или ягоди. Можете да посетите и местните ресторанти и да си поръчате прочутият ягодов сладкиш.

Гайрангерфьорд, Норвегия

Ако искате да си купите сладко или лимонада, направени от растящите тук горски плодове, трябва да се отбиете във Валдал. Там можете и директно от местните фермери да си закупите ябълки, круши и сливи, стига да е сезона им.

Може би най-големия деликатес за всички туристи е млечния крем-карамел от козе мляко. Специалитетите в местните заведения включват освен козе месо и прясно уловена пъстърва и сьомга.

На около 100 км. от Гайрангерфьорд се намира и снежния хотел Bjorli Ice Lodge, който е отворен от януари до април. Ако не ви се отсяда на толкова студено място винаги можете само да се отбиете, за да го разгледате и да си намерите място в някои от намиращите се наблизо уютни хотели.

Може би най-известният хотел в района, който обаче не е по джоба на всекиго, е хотел Юнион. Той се намира в Норангсфьор, недалеч от Гайрангсфьорд. Бил е многократно посещаван от германския кайзер Вилхелм, както и от норвежкия крал Харалд и кралица Соня, които го избират за отпразнуване на сребърната си сватба през 1993 г. Някогашен замък, днес хотелът е модернизиран и е сред най-луксозните в района.

Не се колебайте да посетите Гайрангерфьорд. Гледката, която се разкрива от него винаги присъства в класациите на най-забележителните места в света.

За съжаление ерозията на планина Акеренесет поставя Гайрангерфьорд в голяма опасност и на всички им е ясно, че след известно време той няма да изглежда по начина, по който изглежда днес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати