Църквата Възнесение в Коломенское

12.09.2013
Църквата Възнесение в Коломенское

Църквата Възнесение Господне е в село Коломенское (Voznesenie Gospodnya, Kolomenskoe), което се намира край град Москва. Село Коломенское е изпълнявало функцията на резиденция на руските владетели. Църквата Възнесение Господне е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO).

Църквата в Коломенское Възнесение Господне е православен храм, който е признат за истински шедьовър на архитектурата. Църквата Възнесение Господне в Коломенское е построена през 1532 година. Църквата е издигната край Москва река.

Според легендата строителството на храма започнало след раждането на Иван Четвърти. Храмът бил благодарност на родителите на бъдещия владетел, както и дар за Бога от Василий Трети, който трябвало да се очисти от греха на двубрачието.

Мястото за строежа на църквата било съобразено с факта, че точно там имало лечебен извор, който местните жители от векове смятали за свещен. На това място бил издигнат храм, висок над 40 метра. Според проектите основите на храма трябвало да представляват една шеста от височината му.

В близост до мястото, където се издига църквата Вознесение Господне, била изградена дървена църква, където всеки ден се отправяли молитви за поява на бял свят на наследник на престола. Освещаването на църквата било направено в присъствието на наследника на короната и на родителите му.

От първоначалния интериор на църквата не е останало абсолютно нищо, не са се запазили и красивите фрески от онова време. През седемдесетте години на шестнадесети век са изчезнали триъгълните плочи, които са украсявали пода на църквата.

Църквата Възнесение,  Коломенское

Всъщност на тяхно място били поставени запазени триъгълни плочи от стария под, и са допълнени с нови. През шестнадесети век са били изработени и царските порти на църквата, които са се запазили и до днес. През седемнадесети век стените са покрити отново със стенописи, но и те не са се запазили.

През 1884 година старинните фрески са били напълно унищожени, за да се покрие стената с цинкови платна и да се изрисуват картини с масло.

През шестдесетте години на осемнадесети век се прави голям ремонт на църквата. Нов ремонт се прави точно един век по-късно. Според легендата по това време е зазидана вратата към тайно помещение, което се е намирало първоначално в църквата. По време на този ремонт са използвани дървени части от царски дворци, разположени в Коломенское и разглобени след това. С тези дървени части от старите дворци се е укрепила църквата.

Тогава църквата е била надстроена и е достигнала до над 60 метра височина.

Вътрешността на храма е около сто квадратни метра. Сградата е украсена с готически елементи. В църквата има голям трон. В началото на двадесети век започва работа по реконструкция и реставрация на църквата. През осемдесетте години реставрацията продължила. По това време е направена бетонова конструкция, която да укрепи църквата, тъй като храмът се намира на стръмен бряг, с опасност от свлачища.

Храмът е бил осветен наново през 2000 година. През 2007 година е отворен за посещения.

4
Общо гласували: 5
5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати