Арабско море

Арабско море, Дубай

Арабско море е част от Индийският океан и заема северозападната му част. На запад то граничи с Арабския полуостров, а на Изток с Индостан. Иран, Оман, Обединените Арабски Емирства, Йемен, Сомалия, Джибути, Малдивските острови, Пакистан и Индия имат излаз към Арабско море.

Арабско море се казва така заради своето географско местоположение. Още от незапомнени времена различни търговски кораби са кръстосвали бреговете му, свързващи Близкия Изток с Африка, Югоизточна Азия, Индия и Китай.

Арабско море заема площ от 3.86 млн. кв. км. За крайбрежието му са характерни мангровите дървета, а водите му изобилстват с корали. Известно е като място за размножаване на костенурки, както и с наличието на по-едри акули във водите му. В Арабско море се влива величествената река Инд.

Голям интерес за гмуркачите представляват рифовете в Южен Оман. Тук настъпва югозападния мусон, наречен харифа, който предизвиква екологична промяна, срещаща се само тук. В резултат на мусона брега се насища със студена вода, която е много богата на хранителни вещества. Водораслите, които през летните месеци спят по другите места, тук веднага се събуждат от студеното водно течение. Започвайки наново живота си, те буйно избуяват и покриват рифовете в най-различни цветове.

Арабско Море

Когато говорим за Близкия изток често си представяме само нефтени находища, забулени хора, войни и пустини и не обръщаме внимание на богатствата, които се намират в морето, разположило се в тази част на земята.

Преди векове Арабско море е било известно с гмуркачите на перли, които се надпреварвали да намерят най-голямото съкровище. Диамантите още не били толкова разпространени и перлите били смятани за едни от най-ценните предмети.

Хората не разполагали с очила, шнорхели и какви ли още не съвременни удобства и често умирали. Във водите на Арабско море отдавна има множество акули, каменни риби и скатове - всички те враждебно настроени към натрапниците в техния воден свят.

През този период от време около 70 000 души се занимавали с лов на перли. Принуждавал ги бедния начин на живот, който водели и надеждата, че ще намерят най-голямата перла. По-късно, с откриването на нефтените находища Арабия коренно се променя. Голяма част от страните забогатяват, използвайки ценния природен ресурс.

Морето престава да изглежда като от "приказки от 1001 нощ" и неговите ресурси започват да се използват по-бързо отколкото могат да бъдат възстановени от природата. Днес морето е жертва на масивен риболов, замърсяване и застрояване на крайбрежните ивици.

Арабско море, Оман

Известно е, че във водите на Арабско море има голямо разнообразие на животински свят, като много от видовете са ендемични - т. е. срещат се само тук и никъде другаде. Най-застрашени са акулите, които някога са били господарите сред морските създания в Арабско море. Днес те са толкова намалели, че скоро ще станат заплашени от изчезване.

Голяма част от тях се хващат от Оман и се продават като деликатес на рибния пазар в Дубай. На един риболовен ден в Арабско море се убиват над 1000 акули.

Азиатците са известни с апетита си към акулови перки, от които се правят голяма част от традиционните супи. Безразборното им избиване обаче застрашава някои от местните популации в Арабско море. Това са най-вече черноперите акули и бичите.

Тук обаче се намират и едни от най-големите природозащитни организации в света и е възможно проблемът в някакъв момент да бъде решен. За това обаче се изисква и намесата на правителствата на отделните арабски държави.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
53
43
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати