Pochivka.com»Статии и Новини»Пещери»Пещерата Фингал

Пещерата Фингал

Фингалова пещера, Стафа

Пещерата Фингал или Фингаловата пещера (Fingal's Cave), която е известна и като Пеещата пещера, е едно от най-значимите световни геоложки чудеса. Тя се намира на малкия остров Стафа, част от Хибридския архипелаг, собственост на Шотландия. Навремето той е бил населяван само от 16 души, но след като е открита Фингаловата пещера, става посещаван от множество туристи от цял свят.

Пещерата Фингал има формата на фуния и има височина от 14 метра. Дължината й е 75 м., а ширината 20 м. До нея може да се стигне само по земя, а до самият остров се предлагат еднодневни екскурзии с лодка. От тях можете да разгледате Фингаловата пещера само отвън, но ако искате да я разгледате отвътре, трябва да слезете на острова и да се разходите до нея.

Пещерата Фингал става известна след посещението на Джоузеф Банкс на острова през 1722 г. Той описва подробно целия остров като по този начин го прави популярен. След публикуваните му открития много известни личности са посещавали пещерата Фингал. Тя е вдъхновила множество художници, писатели и музиканти.

Остров Стафа, пещера Фингал

Типичен пример за това е Менделсоновата увертюра, известна като "Хибриди". Сред другите известни личности няма как да не споменем Уолтър Скот, Джон Кийтс, Жюл Верн, кралица Виктория, Джоузеф Търнър и Август Стриндберг, който поставя острова като място на действие в една от най-известните си пиеси.

Пещерата е кръстена на Фингал, който е един от любимите герои-великани в келтската митология. Това име й е дадено от шотландския поет Джеймс Макферсон. На келтски език тя е известна като Пещерата Уам-Бин, което в превод означава Пещерата на мелодиите. Това се дължи на факта, че

при разбиването на морските вълни се създава невероятно нежна вълшебна музика, която заради добрата акустика в пещерата, впечатлява всеки посетител. Много от хората, посетили остров Стафа, оприличават внушителните звуци в пещерата на църковен хор.

Пещерата Фингал,остров Стафа

За посетители на пещерата интерес представлява "Стола на Фингал", който се намира в близост до входа й. Според местните легенди всеки, който седне на него, има право да си намисли три желания, които ще се сбъднат.

На острова и в самата пещера са разположени множество базалтови колони, които са с тристенна, шестстенна и осемстенна форма и на пръв поглед изглеждат съвсем еднакви. Те са се формирали в резултат на вулканична активност преди милиони години.

Според легендите те са част от известния Път на Великаните, който се намира около бреговете на Ирландия и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Там има същите колони, оформили се от застиването на избухналата някога лава.

Според легендите някога Пътят на Великаните е бил свързан с остров Стафа, който се намира на около 120 км. от него. Той бил направен от ирландския великан Фингал, който се влюбил в девойка-великан, живееща в пещерата на острова. За да могат лесно да се виждат, Фингал изградил този път, който да свързва Ирландия и Шотландия.

Пещерата Фингал, Стафа

Според друга легенда пътят бил прекъснат, след като Фингал заспал на него, а търсещият го да се бият страшен великан Бенандонер бил излъган от любимата на Фингал, че заспалата фигура на пътя е тяхното дете. Като наближил спящата фигура, Бенандонер видял колко е голямо мнимото дете и уплашен хукнал да бяга през глава, разрушавайки пътя, за да не може да го стигне великана.

В близост до Пътя на Великаните е претърпял корабокрушение и известният кораб "Жирона"- най-големият кораб на Непобедимата армада. На него се били качили 1300 души вместо предвидените 550. От всички тях успяват да оцелеят само 5. Във водите на морето са открити множество съкровища, останали непотърсени в продължение на 400 години.

Най-подходящият сезон да посетите остров Стафа и неговата уникална пещера е през лятото, защото зимата такива разходки обикновено не се правят заради лошото време. Препоръчително е да си наемете гид, тъй като от него ще чуете много интересни истории и легенди за пещерата Фингал, за Пътя на Великаните и за потъналия някога около него кораб "Жирона".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати