Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Балкански полуостров

Балкански полуостров

Балкански полуостров

Балканският полуостров се намира в най-югоизточната част на Европа между Черно, Мраморно и Средиземно море. Чрез протоците Босфор и Дарданелите е в непосредствена близост до Азия и Африка. Този отделен географски и исторически регион е разположен на кръстопът между трите континента, което играе важна роля в оформянето на неговата култура и развитие.

Поради богатата си вековна история той е смесица от различни народи, религии и нрави. През различните етапи от развитието му се сменят и населяваните места от римляни, византийци, араби, българи и др. Днес най-много са славяните, следвани от турците, гърците и албанците.

Името на Балканския полуостров произлиза от старото име на Стара планина, която е наричана Балкан. Пръв предлага това название Аугуст Цойне в публикувания си през 1808 г научен труд. Смятал е, че Стара планина пресича целият полуостров хоризонтално, отделяйки го от останалата част на Европа. Според древните географи планината е играла ролята на северна граница на полуострова. Най-високата точка на Балканите е връх Мусала в Рила.

Балканският полуостров заема площ от 505 000 кв. км. и има население от около 53 000 000 души. Някои държави са разположени изцяло на неговата територия, други с по-голямата си част, а трети вземат само малка част от Балканския полуостров.

Балкански полуостров - Джендема

Ето следните държави, които са изцяло разположени на Балканския полуостров:

- Република Албания със столица Тирана. Официалният език е албански, а преобладаващата религия ислям. Заема площ от 28 748 кв. км. и има население от около 3 600 000 жители

- Република Босна и Херцеговина със столица Сараево. Официалният език е сърбо-хърватски, а преобладаващите религии са ислям, православие и католицизъм. Заема площ от 51 129 кв. км. и има население от около 4 100 000 жители.

- Република България със столица София. Официалният език е български, а преобладаващата религия е православие. Заема площ от 110 994 кв. км. и има население от около 7 300 000 души.

- Република Гърция със столица Атина. Официалният език е гръцки, а преобладаващата религия е християнско православие. Заема площ от 131 957 кв. км. и е населена от около 11 00 000 души.

Балкани

- Република Косово, която е самопровъзгласила се за такава през 2008 г. и е само отчасти призната за самостоятелна държава. Нейна столица е Прищина. Официалните езици са албански и сръбски. Заема площ от 10 908 кв. км. и е населявана от около 1 800 000 души.

- Република Македония със столица Скопие. Официалният език е македонски, а преобладаващата религия е православие. Заема площ от 25 713 кв. км. и има население от около 2 100 000 жители.

- Република Черна гора със столица Подгорица. Официалният език е черногорски, а преобладаващата религия е православие. Заема площ от 13 812 кв. км. и има население от около 650 000 души.

Държави, чиято преобладаваща част се намира на Балканския полуостров:

- Република Сърбия, на която 73% от територията й е разположена на Балканския полуостров. Столицата й е Белград. Официалният език е сръбски, а преобладаващата религия е православие. Заема площ от 77 474 км. км. и е населявана от около 7 100 000 души

- Република Хърватска, на която 49% от територията й е разположена на Балканския полуостров. Столицата й е Загреб. Официалният език е хърватски, а преобладаващата религия е католицизъм. Заема площ от 56 510 кв. км. и е населявана от около 4 500 000 души.

- Република Словения, на която 27% от територията й е разположена на Балканския полуостров. Столицата й е Любляна. Официалният й език е словенски, а преобладаващите религии са православие и католицизъм. Заема площ от 20 270 кв. км. и има население от около 2 000 500 души.

Малка част от териториите на Румъния, Турция и Италия също попадат в границите на Балканския полуостров.

Всички изброени дотук държави е най-добре да бъдат посещавани през летните сезони, тъй като зимите могат да бъдат доста студени и неприятни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати