Pochivka.com»Статии и Новини»Заливи»Мексиканския залив

Мексиканския залив

Мексиканския залив

Мексиканският залив, който често е смятан от учените за отделно вътрешно море, е разположен в Северна Америка. На север той граничи със следните щати на САЩ- Флорида, Алабама, Мисисипи, Луизиана и Тексас. На Запад са разположени следните пет щата на Мексико: Тамаулипас, Веракруз, Табаско, Кампече и Юкатан. На югоизток се намира Куба.

Мексиканският залив заема площ от около 1.6 млн. кв. км. Дължината му от изток на запад е около 1600 км., а от север на юг около 900 км. Бреговете му се характеризират с множество плитчини, които представляват около 40 % от цялата му брегова ивица. Тук са разположени едни от най-красивите и известни плажове, превърнали голяма част от градовете, намиращи се покрай ивицата му в любими туристически дестинации.

Според историците Мексиканският залив се е образувал преди между 200 и 160 млн. год. при разпадането на огромния континент Пангея, който разделил Северна и Южна Америка.

Мексиканският залив е рай за рибарите. Този риболовен район е сред най-известните и продуктивните. През 2000 г. риболовът само в петте щата на Америка донася 772 милиона тона риба, което се равнява на почти 20 % от общия улов на САЩ. Сред предпочитаните за улов риби са риба тон, рибата меч, както и множество рифови риби.

Един от най-куриозните случаи, свързани в обитателите на Мексиканския залив е хванатата от американски рибари бременна акула, в чийто стомах открили двуглаво бебе-акула. Те са предали невероятният екземпляр на учените, които твърдят, че в историята са познати една 6 случая на двуглави акули, а това е първият от вида бичи акули.

Петрол в Мексиканския залив

Мексиканският залив е известен с богатите си нефтени залежи, по-голяма част от които се намират на територията на Мексико. Така тази държава става главния вносител на петрол за Щатите.

С Мексиканския залив е свързана и една от най-големите екологични катастрофи на новото време, когато на 20 април 2010 г. експлодира нефтената платформа „Deepwater Horizon“. При избухването си тя не само, че убива на място 11 души и ранява други 17, но и изпуска суров петрол в залива, който се равнява на около 1 800 000 литра. Това е най-големият регистриран нефтен разлив в историята на САЩ

Нефтената платформа е собственост на компанията Бритиш Петролиум, която отделя над 41 млрд. долара за справяне с проблема. Взимат се всякакви мерки за предпазване на плажните ивици, като се правят бариери от чували с пясък и се издигат временни диги. Множество кораби са пуснати със задачата да изсмукват разлелия се петрол и да предпазят залива от екологично бедствие.

Заради големите разходи, свързани с гигантския разлив компанията преструктурира бизнеса и започва да продава активи в Аржентина, Канада, САЩ, Венецуела, Виетнам, Египет, Колумбия и др. Веднага след унищожителната експлозия акциите й падат с над 40 %.

Свързаната криза с разлива в Мексиканския залив оказва неблагоприятно въздействие върху туристическият бизнес, както за живота на многото обитатели във водите му. Какви точно ще са последствията върху растителния и животинския свят в залива ще покаже единствено времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати