Саргасово море

Саргасово море

Със сигурност са малко хората, които знаят, че съществува Саргасово море (Sargasso Sea), но всеки е чувал за необяснимите явления, случващи се в Бермудския триъгълник. Той обаче се намира в западната част на Саргасово море, най-странното море на планетата.

Един от факторите то да е странно е, че на него не се намира никой от известните ни плажове, посипани със златист пясък. Защото то няма брегове. Саргасово море се намира в самия Атлантически океан. Заема площ от около 6-7 млн. кв. км, приблизително колкото е територията на САЩ.

Саргасово море

Името на морето идва от струпалите се в него саргасови водорасли, които още навремето са успели да заблудят Христофор Колумб, че наближава сушата. Това се случва при експедицията му в Атлантическият океан, когато насред бурните води попада на необичайната гледка на неподвижна синя и гладка повърхност, в която може да се вижда всичко до 50-60 см. дълбочина.

Известният мореплавател забелязва множеството кафеникави водорасли, които плували на повърхността му и тъй като това е един от показателните признаци, че наближава земя, веднага решил, че наблизо има суша. Всъщност тогава е навлязъл в необичайните води на Саргасово море и се е превърнал в негов откривател. Това се случва през 1492 г. Интересно е, че навлизайки в Саргасово море, Христофор Колумб забелязва, че стрелките на компаса му въобще не сочат правилната посока.

Това се дължи на факта, че намиращото се в центъра на Атлантическият океан море е обхванато от кръгови океански движения, които карат водите на морето да се въртят по посока на часовниковата стрелка. Това става много бавно и незабележимо с просто око, но е причина много от измервателните уреди да се "объркват".

Дълбочината на Саргасово море е около 600 м. и границите му се оформят от циркулиращите морски течения. Със своите застинали и неподвижни яркосини и прозрачни води, то изглежда като омагьосано райско кътче сред бурните и тъмни води на Атлантическия океан. Заради начина, по който изглежда, както и заради случките в района на Бермудския триъгълник, Саргасово море се смята за едно от най-мистериозните кътчета на земята.

Доказателство за това са и многото открити кораби по дъното му, за които не се знае ясна причина за изчезването им. Всяка частица, попаднала в омагьосания кръг на водовъртежа му започва много бавно да се завърта по посока на часовниковата стрелка, докато накрая не се озове на дъното му.

Друг феномен е, че Саргасово море е предпочитаното място за развъждане на змиорките. Те обикновено живеят в прибалтийските реки и езера и е наистина необяснимо защо европейската змиорка преминава целият път през Атлантическия океан, за да се размножи в това необичайно море.

Голяма част от тези риби си живеят спокойно в пресноводните водоеми в Северна Европа, но щом станат полово зрели започват неспокойно да търсят всякакъв начин да стигнат до Саргасово море. Проведени са множество проучвания, опитващи да обяснят това странно поведение на рибите.

Оказва се, че даже и да им се подложат прегради по пътя им до заветната цел, змиорките веднага ги заобикалят, често излизайки и на сушата и продължават по своя път до Саргасово море. Доказано е, че тези риби изминават за около 80 дена над 5600 км., само за да хвърлят хайвера си и да умрат във водите на това необичайно море.

Когато от хайвера се образува новото поколение риби, те веднага започват да изминават обратния път, коствал толкова усилия на родителите им. А после, при достигане на полова зрялост, отново се връщат в Саргасово море.

Странните събития и мистерии около Саргасово море са много, а дали ще успеем някога да си ги обясним по научен и достоверен начин, можем само да гадаем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
51
43
30
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати