Баренцово море

Баренцово море

Баренцово море е част от Северния ледовит океан. То е разположено между северните брегове на Европа и архипелазите Шпицберген, Франц - Йосифова земя и Нова Земя.

Името на Баренцово море идва от холандския мореплавател В. Баренц, който изследва Арктика. По време на поредната си експедиция морето е сковано от ледове и корабът му остава прикован сред ледовете. Голяма част от екипажа, както и Баренц, се разболяват от скорбут и след смъртта на известният мореплавател, тялото му е изхвърлено в Баренцово море. Идеята да бъде кръстено така морето е по предложение на немския географ Август Петерман.

Баренцово море е плитководно море, като средната дълбочина на водата му е 360 м. Заема площ от 1, 424 млн. кв. км. Поради това, че е относително плитко, както и поради географското му местоположение, бреговете му често замръзват. Изключение прави само северозападната му част, при която действат топлите води, идващи от Атлантическия океан.

Зимните температури обикновено са от -1 до 5 градуса, а летните от 5 до 12 градуса. Дори и през лятото, което в тази част на планетата е доста хладно, не е препоръчително да пробвате да се къпете в Баренцово море.

До Втората Световна война излаз на Баренцово море са имали Русия, Норвегия и Финландия, но след приключването на войната и определянето на държавните граници на Финландия тя губи правото на излаз към него.

Баренцово море е известно с богатия улов на риба, което го превръща във важен източник на националния улов на Русия и Норвегия. Рибарите хващат риба в индустриални количества, както отчитат годишните статистики. То играе важна роля и за морския транспорт между държавите, тъй като на бреговете му са разположени големите пристанища Мурманск и Вардьо.

Бряг на Баренцово море

За съжаление това някога прекрасно море днес е известно като "масовия гроб на Норвегия и Русия". Тук двете държави изхвърлят своите радиоактивни отпадъци, които ежедневно замърсяват все повече и повече водите на морето.

Баренцово море се свърза с лоша слава и заради потъналата тук на 2 август 2010 г подводница "Курск", на чийто борд загиват 118 души. Това се превръща в една от най-черните дати в историята на Съвременна Русия.

Наскоро беше подписан договор между Русия и Норвегия за използването на благата на морето, намиращи се в спорните зони. Това решава проблема, който се обсъждаше още през 70-те години на миналия век. Става въпрос за използване на находищата на газ и петрол, които са разположени на територия, обхващаща около 175 000 кв. км. Експертите предполагат, че от природните ресурси, намиращи се в тази част на Баренцово море, двете държави ще могат да добиват над 20 милиона тона на година.

Договорът между двете държави има важно значение и за останалите арктически държащи САЩ, Канада и Дания, тъй като според конвенцията на ООН по морско право и те могат да имат претенции върху определени части от Баренцово море.

Ако искате да се разходите из водите на Баренцово море, имайте предвид, че винаги трябва да посещавате тези части на земята през лятото, тъй като зимата може и да е прелестна там, но е изключително студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати