Берингово море

09.05.2013
Берингово море

Берингово море е част от Тихия океан и се намира между Азия и Северна Америка (при полуостров Аляска). Свързан е със Северния Ледовит океан чрез Беринговия проток, което обяснява и замръзването му през зимата. На юг се разпростира до Командорските и Алеутските острови.

Берингово море заема площ от 2.315 млн. кв. км. и е сред дълбоките морета, като дълбочината му стига до 5500 м. Има средна соленост, което го прави подходящо място за живот на над 300 вида риби.

Морето е кръстено на Вигус Беринг, датски мореплавател, заемащ важно място в историята на Великите географски открития.

Берингово море е известно по света с красивите си скалисти брегове, които са дом на най-различни обитатели. Много учени и изследователи идват тук, за да проучват богатия животински свят, сред който се открояват цели колонии от тюлени и моржове.

В Берингово море се намират множество вулканични острови, тъй като на дъното му е регистрирана активна вулканична и земетръсна дейност.

В дълбочините му се срешат множество китове, които са една от най-големите атракции за посетителите на морето. Тези огромни същества могат да бъдат и опасни, но обикновено се виждат само отдалеч и ако имате възможността даже и за миг да ги зърнете, те ще оставят незабравими спомени за това приключение.

Обикновено за разходки с познавателна цел към животинския свят се организират специални разходки, често и с обикновени надуваеми лодки. Те, разбира се, не са предназначени за хора със слабо сърце, но са сред най-истинските природни преживявания. Често шкиперът на лодката може да се окаже бивш капитан на китоловен кораб, тъй като ловът на китове е бил много разпространен.

Берингово море и Аляска

От вашия капитан ще можете да научите най-различни морски истории, свързани с тези животни. По време на пътешествието си из Берингово море ще срещнете много други туристи, които очакват да мернат перката с характерната У-образна форма и нетърпеливо започват да щракат с фотоапаратите си.

Неотдавна властите в Чукотка поискаха помощ за попаднали сред ледените късове на замръзналото Берингово море 100 кита от рода белуга. Това събитие определено свидетелства за голямото количество китове, които живеят тук.

Във водите на Берингово море бе открит и гигантски костур, който след като е предаден на съответните институции за проучване и измерване, се оказва че тежи 27 кг., а на дължина достига 110 см. Само 9 см. го делят, за да бие рекордьорът си.

Освен с богатия и красив воден живот, Берингово море е известно и с богатите си природни ресурси. Наред с добива на нефт, то се свързва и с наличието на разтворено злато в него. Поради оскъдното количество злато, останало на планетата, учените започват да изследват моретата за наличието на този благороден метал.

Оказва се, че в Берингово море количеството на разтворено злато е с доста високи показатели. Това най-вероятно се дължи на вливащите се в него реки на Аляска и Сибир, които са известни като богати на злато.

Ако обичате морските приключения, не се колебайте да посетите и Берингово море. Най-подходящият сезон за предприемане на по-далечни маршрути по него са летните месеци.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати