Жълто море

09.05.2013

Жълто море е част от Източнокитайско море, а двете морета влизат в състава на Тихия океан. Разположено между Китай и Корейският полуострво, морето е наричано и Западно море, особено в Южна Корея.

Името си дължи на жълтеникавите пясъчни частици, носени от течението на река Хуанхъ, която се влива с него. Те се образуват от льоса, който е особен белег на китайската природа северно от планина Цин Лин и който покрива равнините и хълмистите области с различен по дебелина слой.

Жълто море

Когато географът Фердинанд фон Ритхофен е минавал в районите около Жълто море и река Хуанхъ, която неслучайно е известна и като Жълтата река, той отбелязва: "Всичко е жълто. Хълмовете, улиците, полята и водата на реките и потоците е жълта. Къщите са направени от жълта пръст и растенията са поктити с жълт прах. Дори и въздухът има жълти нюанси."

Това явление се дължи на финия жълт пясък, носен от пустинята Гоби, който се навява по хълмовете и реките в северните провинция. Изчислено е, че Жълтата река, вливаща се в Жълто море, носи всяка година такова количество льос, което ще стигне за един земен вал със сечение 1 кв. м., който да е в състояние да обиколи Земята 27 пъти.

Освен река Хуанхъ, която се влива в Жълто море през провинция Шандон, другата голяма река, вливаща се в него е Хайхъ, вливаща се през Пекин и Тянжин.

Жълто море е плиткодънно море, като най-дълбокото място в него е изчислено на едва 103 м. Заема около 410 000 кв. км. като от неговата площ се извади площта на Бохайско море, намиращо се в залива му.

Поради студените зими Бохайският залив замръзва в крайбрежната зона, но останалата част остава плавателна. Историята познава и случаи, в които монолитни ледени блокове сковават и самото Жълто море, но те са изключителна рядкост. През лятото често срещани са тайфуните, а през зимата се появяват чести бури, които обикновено са краткотрайни.

Изглед към Жълто море

Жълто море е силно замърсено. От една страна това се дължи на голямата индустриализация по бреговете му, а от друга страна от носените промишлени отпадъци по течението на реките, които се вливат в него.

В продължение на десетки години държавите, имащи излаз на Жълто море, не са оценявали последствията, до които може да доведе такова катастрофално замърсяване на морето. Въпреки че има вече приета програма за опит за съхраняване на екологичното равновесие на морето, добивът на нефт и газ от морското дъно допълнително утежнява положението.

Макар и известно като едно от най-замърсените морета на планетата, Жълто море е все още много богато на дънни риби. Те се ловят от китайски, корейски и японски траулери, тъй като рибата е една от основните храни на тези държави.

Въпреки че японските траулери вече не са толкова активни, корейските и китайските започват прекалено много да експлоатират това богатство на морето и то не успява да възпроизведе в същите количества своя животински свят. Най-експлоатирани сред рибите и морските създания са платиката, сафрида, сепията, едрите скариди и камбала.

Напоследък името на Жълто море се свързва с провежданите на неговата територия мащабни военноморски учения на Русия и Китай. Те се провеждат под името "Морско взаимодействие - 2012 г.", а откриването им се е състояло в китайския град Циндао. Мащабните учения включват три големи кораба и други по-малки плавателни съдове на Русия, както и две подводници, 16 кораба и около 4000 войника от страна на Китай.

Местното население в Корея не е толкова запознато с факта, че Жълто море е сред най-замърсените морета и смята, че морската кал е изключително полезна за кожата. Често хората втриват с нея телата си, вярвайки че минералният състав на Жълто море е изключителен. В известният летен курорт Порьон, намиращ се в Южна Корея, всяка година се провежда кален фестивал, на който ако искате, можете да се включите.

3.8
Общо гласували: 5
5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати