Град Бразилия

Град Бразилия

Град Бразилия е столица на Бразилия и е един от малкото градове, които са създадени именно с тази цел. Бразилия е известна с това, че на няколко пъти е сменяла столиците си, избирайки големи градове с пристанища. През 1891 г. обаче бразилското правителство взема решение да се изгради столица, която географски да се намира в центъра на държавата.

Определя се площ от 14 400 кв. км., а първата копка е направена в близост до селището Планалтина през 1922 г. Основно изграждането на столицата на Бразилия се извършва от тогавашния президент Жуселино Кубичек. За главен проектант след кандидатстване се избира Лусио Коща, който отговаря за градоустройственият план, а за главен архитект - Оскар Ниймайер, известен със своите напредничави и съвременни проекти.

По първоначален план новата столица гледана отгоре би трябвало да има формата на кръст. По-късно обаче главният проектант и главния архитект решават формата да бъде съвременна и се спират на самолет. Проектът е наречен plano piloto и централните части и всички по-важни административни сгради са подредени в тялото на самолета, а крайните квартали са изградени под формата на крилата му.

На 21 април 1960 г. столицата официално е преместена от Кубичек от Рио де Жанейро в новосъздадения град Бразилия. Още на следващата година е изградена катедралата, а по-късно и останалите важни правителствени и административни сгради, голяма част от които са дело на Оскар Ниймайер.

Днес градът със своите модернистични сгради има наистина уникален и неповторим облик. Всеки, който е имал възможността да го посети, веднага ще разбере защо ЮНЕСКО го е включила в списъка си за Световно наследство. За да се разгледа града определено трябва да имате достатъчно време, тъй като тук всяка сграда е абсолютно различна. Ето само малка част от забележителностите, които задължително трябва да посетите:

- Катедралата в Бразилия, която е построена по план на архитекта Оскар Ниемайер, който освен нея е работил и над голяма част от останалите постройки в центъра на града. Смята се, че това е най-величествената сграда в цяла Южна Америка, която няма нищо общо с останалите катедрали. Има съвсем авангарден стил и прилича на ръце, които са отправени към небето.

- Плащадът на трите власти, на който са разположени Президентството, Върховният съд и Конгресът. Последният се намира в най-забележителната сграда, направена отново по проект на Оскар Ниймайер. Интерес предизвиква и бронзовата статуя, посветена на всички, които са участвали в оформянето на днешния облик на града.

Катедралата в Бразилия

- Телевизионната кула, която е четвърта по височина в света. Ако не ви е страх от височините, можете да се изкачите и да погледнете град Бразилия наистина от висините. Ако има вятър не е препоръчително да се качвате по нея, тъй като заради голямата й височина всяко трептене на въздуха се усеща.

- Паметника на Жуселино Кубичек, основател на града. Тук се намира и гробът му и често местните жители поставят цветя, показвайки признанието към този човек, превърнал Бразилия в една от най-красивите столици в света.

Ако ви омръзне от разглеждане на архитектурни забележителности, можете да посетите Ботаническата градина или Националния парк на Бразилия. В него освен да си починете, ще можете да се възползвате и от термалните лечебни извори, около които е изграден самия парк.

Ако сте любители на животните, можете да се разходите из зоологическата градина на града. Тя е една от най-богатите, приютявайки в себе си над 1300 животни.

Най-добрият сезон за посещаване на Бразилия и нейната столица е през пролетта или есента, защото времето през лятото може да е доста горещо. За който и месец да насрочите пътуването си, Бразилската столица ще ви изненада приятно, ще ви зареди с положително настроение и ще ви остави незабравими спомени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати