Парал

Град Парал, Мексико

Испанският град Парал (Parral) се намира в щат Чиуауа в северозападната част на Мексико. Той е известен като моден град поради живеещите в него много испанци и французи, наложили своите виждания в начина на обличане. Най-популярен е обаче със своята кухня и е обявен за едно от десетте гастрономически чудеса на Мексико.

Градът възниква около мините за добив на сребро, които продължават да работят около 350 години. Имал е много богати залежи, които дълго време са го държали като един от най-важните центрове за добив на сребро в Мексико. Основан е през 1631 г., когато на мястото на сребърните мини на индианците, са се появили и много испанци.

Град Парал, Мексико

Поради тежките условия на труд през 1631 г. избухва стачка, която обаче допринася за популяризирането на Парал. Много хора идват тук, за да търсят препитание за семействата си и през 1640 г. Филип Четвърти обявява града за Световна столица.

През следващите векове Парал бележи голям напредък и нарастване на населението, дължащо се предимно на работещите мини за добив на сребро. През 30-те години на миналия век залежите се изчерпват и повечето мини затварят врати. Това е периодът, през който Парал буквално обезлюдява, тъй като хората нямат какво да работят и остават без препитание.

Днес Парал е относително малък град за мащабите на Мексико, населяван от около 90 000 души. Той е известна туристическа дестинация за любителите на вкусната храна, тъй като се смята за една от гастрономическите столици на страната. Кухнята му е известна с богатството си от преплитане на местни, смесени и испански елементи, които са се отразили в традиционните рецепти.

Историческото присъствие на французи и американци оставят силен отпечатък в редица типични ястия. Консумират се предимно говеждо и телешко месо, царевични питки, домати, боб и чушки "чили". Парал разполага с много елитни ресторанти, в които менюто се избира от вас и се готви пред вас. Градът се слави с няколко специалитета:

- Дулсе де лече, което е сладък крем, приготвен чрез сварено на много бавен огън мляко с обилно количество захар. В превод името му означава Сладко от мляко.

- Енчиладас са царевичните питки, известни като "тортиляс", които са намазани със сос от червени или зелени домати, пълнени и навити на руло.

- Барбакоа е тортиля, която е пълнена със сварена телешка или говежда опашка.

Центърът на Парал е тихо и живописно кътче, в което се намират и някои забележителности. Можете да посетите двореца El Palacio de Alvarado, който е принадлежал на едно от най-богатите и влиятелни семейства в града. В него днес се намира музей и културен център, като особено интересни за разглеждане са запазените мебели, произведени в Европа.

Интересен обект е и къщата La Casa de la Familia Griensen, в която се е родила Елиза Гринсен. Тя е известна героиня в мексиканската история, борила се срещу залавянето на Панчо Вила от американските войници.

Друг интересен обект е двореца Casa Stallforth, който някога е бил много луксозен и красив. Изграден е в стил барок и е украсен със създания от Северната митология.

Можете да посетите град Парал по всяко време на годината, но е най-добре да видите кога в него се провеждат културни мероприятия и празници, защото тогава той е най-красив и атрактивен за посещение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати