Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Музей Плантен-Моретус в Антверпен

Музей Плантен-Моретус в Антверпен

Нина 2Нина 2
Новак
748
Плантен-Моретус

Музеят Плантен-Моретус (Plantin-Moretus) се намира в Антверпен (Antwerp) и е създаден в чест на двама много известни печатари. Това са Ян Моретус (Jan Moretus) и Кристоф Плантен (Christophe Plantin).

Музей Плантен-Моретус съхранява много ценни предмети, които хвърлят светлина върху печатното дело от шестнадесети век. Музеят Плантен-Моретус е част от световното наследство на ЮНЕСКО (UNESCO). Музеят представлява най-старата запазена печатница от времето на Ренесанса и бароковия период.

Кристоф Плантен е бил известен за времето си френски хуманист. Той се преместил в Антверпен в средата на шестнадесети век. Пет години след преместването си Плантен основал печатница, която станала известна като най-голямата в така наречените Ниски Земи.

По времето, през което Плантен е бил собственик на печатницата, в нея се отпечатват над 1000 издания. През 1570 година Плантен успява да получи от католическата църква и испанския крал монопол върху отпечатването на всички книги с литургична насоченост, предназначени за Испания, както и за испанските колонии.

Музей Плантен-Моретус

След като Плантен починал през 1589 година, неговият зет Ян Моретус наследил печатницата от него. Синовете му и техните наследници превърнали печатницата в една от водещите в Европа. В края на деветнадесети век печатницата била продадена от наследниците на Моретус на управата на Антверпен и година по-късно музеят отворил врати.

Музеят Плантен-Моретус съхранява великолепна колекция от печатарско оборудване. В него могат да се видят двете най-стари печатни преси в света, които са се запазили. По времето, през което е работела активно, печатницата на Плантен е била една от най-големите в целия свят.

В нея е имало шестнадесет печатарски преси и в сградата са работели стотина служители. Тази печатница се смята за първата в света индустриална печатница. В тази сграда не само са се печатали великолепни книги, но също така се е превърнало в срещи на известни за времето си хуманисти, които били приятели на Плантен.

Печатницата на Плантен работела с известния художник Рубенс (Rubens), който бил приятел на семейството и нарисувал доста техни портрети. Благодарение на него много от книгите, отпечатани в печатницата на Плантен, са имали великолепни илюстрации.

В библиотеката на музея Плантен-Моретус се съхраняват редица ценни и редки книги. Сред тях е петезичната Библия, известна като Библия Полиглота (Biblia Polyglotta), има я и Библият на Гутенберг (Guttenberg). Има специална зала, посветена на манускриптите.

Могат да се видят книги, написани с шрифт от осми век. Посетителите на музея могат да видят и списъка със забранени книги, който е бил издаден по заповед на католическата църква. Сред ценните книги в музея са също така анатомичен атлас на Андреас Весалиус (Andreas Vesalius).

Печатницата на Плантен била първата, която отпечатала изображението на картоф, който по онова време бил изключителна екзотика. Към печатницата имало място, където се продавали книги. То имало специално прозорче към улицата за осъществяване на продажбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати