Pochivka.com»Статии и Новини»Новини»Световния ден на космонавтиката и авиацията ще отбележат в Крумово

Световния ден на космонавтиката и авиацията ще отбележат в Крумово

MarianeMariane
Джедай
2k
Световния ден на космонавтиката и авиацията ще отбележат в Крумово

Днес е международния ден на авиацията и космонавтиката. Датата на празника е избрана неслучайно. На този ден преди малко повече от половин век руския астронавт Юрий Гагарин е извършил първия в света пилотиран космически полет.

По традиция, честванията по случай международния ден на авиацията и космонавтиката ще се проведат в Музея на авиацията – град Крумово.

Музея на авиацията в Крумово е създаден през 1991 благодарение на много ентусиасти и любители на авиацията, между които личния състав на 25-ти авиационен полк - Чешнегирово, 44-ти полк – Крумово, 19-и полк – Граф Игнатиево, екипа на Националния военноисторически музей както и много други радетели за запазване на родната история. През 2005 г. става филиал на Националния военноисторически музей.

По традиция, честванията започват с официални приветствия и тържествен строй. Венци и букети с цветя се полагат пред Паметника на загиналите летци. Кулминацията на честванията е засаждането на дръвчета гинко билоба – една сравнително млада традиция, която се радва на голяма подкрепа.

Главнокомандващият ВВС на Българската армия – генерал-майор Константин Попов се очаква да присъства на тазгодишното тържествено отбелязване на Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Сред поканените на събитието са и представители на командния състав на ВВС, военни формирования от Пловдивския гарнизон, целия личен състав от 24-авиобаза Крумово, както и студенти от Техническия университет – София. Особено внимание ще се обърне на ветераните, които също ще ще включат в отбелязването на професионалния празник на летците и космонавтите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати