Абатство Свети Петър и катедралата в Глостър

20.05.2013
Катедралата в Глостър

През 681 г. Саксонският крал Осрик основава бенедиктинско абатство, посветено на Свети Петър. Постройката му била изградена от дърво върху руините на римски храм, но през 9 в. дървото било заменено от камък.

В началото на 11 в. се издига съвсем нова масивна постройка. През 1985 г. Уилям Завоевателя освобождава абатството Свети Петър от заплащане на данъци и такси към държавата, с което до някъде предсказва изграждането на Глостърската катедрала.

Поради избухнал пожар в града, църквата на абатството е почти напълно разрушена през 1088 г., което налага започването строежа на новата структура. Изгражда се криптата и основната постройка, направена от камък.

Те могат да се видят и днес и всеки посетител на днешната Глостърска катедрала ще забележи, че архитектурата й е смесица между англо-саксонските и норманските модерни тенденции в архитектурата по това време. За модел е служила наскоро построената катедрала в Уорчестър.

Катедралата на Глостър била завършена през 1100 година, когато е била и осветена, но само 22 години след това изгаря при поредния пожар, избухнал в града. По това време абатството не разполагало с достатъчно средства и строежът на новата катедрала вървял с много бавни темпове.

През 1216 г. явно катедралата е имала достатъчно представителен вид, защото през тази година в нея се състои коронясването на Хенри Трети. С това кралският интерес към абатство Свети Петър се възобновил, с което животът на монасите бил доста облекчен.

Може би най-големия тласък за популяризиране на абатството от Глостър е погребването на останките на убития крал Едуард Втори в катедралата през 1330 г. През 13 и 14 в. погребването на мощите на кралете в храмовете било изключително практикувано и много пилигрими идвали да се помолят и да искат опрощение от погребаните светци.

Абатство Свети Петър, Глостър

Въпреки че Едурад Втори не е признат за светец от църквата, много пилигрими започват да го възприемат като такъв, най-вече защото е убит. Катедралата на Глостър става обект на голям интерес и много хора започват да оставят ценни дарове, както и материални помощи на монасите от абатство Свети Петър.

Тези събития довели до относителното забогатяване на абатството, което позволило съставянето на план за модернизиране на катедралата. Реализацията му започнала през 1331 г. и продължила около 20 г. Обновяването било доста мащабно и вече бил спазван модерният по това време готически стил.

Днес перпендикулярната готическа архитектура на Глостърската катедрала е единствената запазена в Англия, тъй като този стил бил използван и за Уестминстърското абатство в Лондон, но поради пожар не е оцелял.

През 1377 г. настъпил кошмарен момент за монасите от бенедиктинското абатство Свети Петър. Тогава в града се развилняла ужасната болест, известна като Черната смърт и почти една четвърт от монасите умрели.

През 1540 г. Хенри Осми разпуска абатството и на следващата година то започва да се помещава в Катедралата на Глостър.

Невероятно красивата Глостърска катедрала оцелява въпреки разформироването на абатството благодарение на силното си влияние сред кралските среди. Днес тя може да се похвали с едни от най-големите средновековни прозорци, правени някога в Англия и с внушително вътрешно оформление.

Катедралата в Глостър става особено популярна след като в нея са заснети моменти от световноизвестния филм за Хари Потър.

3.5
Общо гласували: 2
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати