Реджо ди Калабрия

26.06.2013
Реджо ди Калабрия

Романтичният италиански град Реджо ди Калабрия (Reggio di Calabria) е красиво и живописно място, което е сред най-приятните за посещаване кътчета на Южна Италия. Разположен е на самия връх на италианския ботуш и е най-големият и стар град в Калабрия.

Разделен е от Сицилия от Мексиканския пролив и има население от около 180 000 души. Той е богат на интересни културни паметници от древността, а това, че е относително евтина туристическа дестинация го прави особено популярен сред туристите.

Историята на Реджо ди Калабрия започва още през 8 в. пр. н. е., когато тук се появяват гърците. По-късно влиза в състава на Римската, Византийската империя и на Неаполското кралство. Тъй като се намира в силно земетръсна зона градът е сриван и издиган отново на няколко пъти, но най-голямото земетресение, случило се през 1908 г. причинява не само опустошителни разрушения, но взима и хиляди човешки живота.

Изчислено е, че разрушенията случили се тогава, се равняват на 80 % и на града му коства доста време и усилия да се върне към предишния си живот. Много от историческите и културните паметници са напълно заличени от облика на Земята, а за други е отнело десетилетия, за да бъдат възстановени.

Град Реджо Калабрия

Днес Реджо ди Калабрия очарова своите посетители с несравнимия тих и умерен начин на живот, който водят гражданите му. Те са известни със своето гостоприемство, но в никакъв случай, не ги обезпокоявайте по обедно време. Тук сиестата е задължителна, и за разлика от северна Италия, продължава около 3 часа.

Причина за това е голямата жега през летните месеци, при която на практика става почти невъзможно да се работи. Тогава хората се оттеглят в покоите си, за да отпочиват и градът обезлюдява.

Реджо ди Калабрия е била столица на Калабрия в продължение на векове, но неотдавна за столица е обявена Катандзаро. Сега между двата града има известно напрежение, тъй като местните продължават да смятат своя град за по-значим. Заради това съперничество възникват и доста вицове, които можете да чуете от жителите на Реджо ди Калабрия.

Въпреки че местните жители са смятани за любопитни, а не любознателни, те са изключително гостоприемни и отзивчиви. Не се изненадвайте ако се запознаете с някого и той веднага ви покани на гости у тях. Напротив, най-добре се възползвайте, защото няма по-добри екскурзоводи от местните жители, които са преживели какво ли не в родния си град.

Реджо ди Калабрия, Италия

Ако посещавате някой от прекрасните ресторанти, задължително пробвайте италианската паста, която в този район се приготвя предимно със сос от кайма и червен пипер. Салатите и предястията също са неустоими, като всички те са приготвени с първокачествения зехтин, който се произвежда в района на града.

Природата около града е изключително красива не само заради морските гледки, които се предлагат, но и заради буйната растителност и зеленина, характерни за района. Морският климат е изключително ценен за отглеждането на цитрусови растения и тук е единственото място, на което вирее специалният сорт лимони, известни като Cedro.

Ето някои от основните забележителности в града:

- Национален парк Полино, който се намира недалеч от града и е изключително богат на красиви растения и животни, много от които са застрашени;

- трибуната на Питагор, която се намира сред руините в Древния град. Смята се, че от нея великият математик е изнасял теориите си. Не е доказано, че това е така, но наистина Питагор е минавал няколко пъти през града.

- Руините от крепостните стени, които датират още от античните времена и са строени от гърците;

- Катедралата на Реджо ди Калабрия, която е най-големият храм в целият регион;

- гробът на Св. Гаетано, който се намира в църквата, посветена на него;

Най добри за посещаване на Реджо ди Калабрио са пролетните и есенните месеци, защото жегата през лятото е трудно поносима.

4.2
Общо гласували: 6
5 2
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати