Pochivka.com»Статии и Новини»Музеи»Островният музей в Берлин

Островният музей в Берлин

Нина 2Нина 2
Новак
748
Островният Музей в Берлин

Островният музей в Берлин, известен като музей Боде (Bode) представлява част от прочутия Музеен остров в града. Музеят е един от най-прочутите музеи на този остров. Той е бил построен през 1904 година по заповед на император Фридрих Трети (Frederick III). Сградата е построена по проект на архитекта Ернст фон Ине (Ernst von Ihne).

В основата на колекциите на прочутия музей са влезли ценни платна от съкровищницата на ценители на красивото сред аристократичните семейства. Първоначално сградата се е наричала Музей на кайзера Фридрих.

Сградата, в която се намира музей Боде, е известна като перлата на музейния остров. Тя е построена в необароков стил и представлява величествен триъгълник, който е увенчан с грандиозен купол. Сградата на музея Боде е съединена с бреговете на река Шпрее с два красиви моста.

В средата на двадесети век Островният музей получава ново име – името на първия му куратор, който се е казвал Вилхелм фон Боде. Именно той създава смесицата от скулптури и картини, която смята, че е ценна симбиоза за един музей на изкуството.

Музей Боде

Вилхелм фон Боде е бил този, който е създал за пръв път концепцията на събирането на художествени платна, скулптури и различни други предмети на изкуството. Тази концепция се съхранява и до днес.

В музей Боде се съхранява ценна колекция от картини и скулптури на творци от епохата на късната готика, както и от епохата на немския Ренесанс. Сред платната в музея има такива, които са рисувани през тринадесети век.

В Островния музей може да се види ценна колекция от антични саркофази, изделия от слонова кост и старинни икони. Сред тях има много предмети на изкуството, създадени в началото на хилядолетието.

В Монетния кабинет на музея се съхраняват над 500 000 предмета и нумизматичната колекция е призната за една от най-големите в целия свят. В музея могат да се видят барокови творби, които са много ценни. Сред монетите има и такива, които са сечени преди новата ера.

В края на деветдесетте години Островният музей е затворен за реставрация и реновация, която продължава почти десет години и струва повече от 200 милиона долара.

Една от най-ценните творби, които се съхраняват в музея, е прочутият бюст на Флора. Според служителите на Островния музей в Берлин, които участват в закупуването на творбата през 1910 година, той е бил направен от самия Леонардо да Винчи. Всъщност се оказало, че тази скулптура е дело на англичанина Ричард Лукас (Richard Lucas). Кураторът на музея успял да купи творбата съвсем евтино от английска галерия, след което станало ясно, че тя не е на Леонардо.

Сред скулптурите, които се съхраняват в музей Боде, има творби, датиращи от средните векове. В музея Боде могат да се видят творби на Донатело (Donatello) и други италиански майстори.

В колекцията на музея се съхраняват десетки римски творби, както и много византийски художествени творби. В музея има ценна колекция от византийски предмети на изкуството.

В Островния музей се съхранява ценна колекция от предмети, свързани с Ориента.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати