Сейнт Джоунс

Сейнт Джоунс, Канада

Канадският град Сейнт Джонс (St. John's) е столицата и най-големият град в необятната провинция Нюфаундленд и Лабрадор в Канада. Това е изключително живописен град, защото къщите, жилищните сгради, търговските центрове и всички постройки са боядисани в най-различни ярки цветове, които го карат да изглежда като огромно разцъфнало цвете.

Със своите различни цветни нюанси той ще ви зареди с положителна енергия, която се допълва от гостоприемните му жители, изключително любезни и приятелски настроени към канадските и чуждестранните туристи.

Някои градове в Канада предлагат забързан живот, наситен с енергия. Други са тихи и спокойни градчета, които са прекрасно място за отдих. В Сейнт Джоунс ще намерите и от двете неща по равно. Търговската му част е препълнена с множество нощни заведения и барове, докато старият му център със своята неподправена атмосфера сякаш е заспал дълбок сън.

Както повечето канадски градове и Сейнт Джоунс е основан от англичаните. Създаден е през 1583 г. и се смята за най-старият град. Основан е в името на английската кралица Елизабет Първа. През следващият век е атакуван от датчани и французи и голяма част от постройките му са разрушени. След всички чужди набези обаче Сейнт Джоунс се възстановява изключително бързо, правят се нови укрепления и се издигат наново срутените сгради и къщи.

За благосъстоянието на града най-тежък момент е фалирането на Северната компания за риболов на треска, която е бил главен работодател на местното население. След десетилетия на безработица, градът успява да се съвземе и в началото на Милениума бележи голям разцвет и нарастване на населението му.

Днес Сейнт Джоунс е съвременен и оживен град, населяван от около 101 000 души. Разполага с много търговски центрове и най-разнообразни магазини, което го прави рай за любителите на шопинга в тази част на Канада.

Град Сейнт Джоунс

Известен е заради атрактивното си естествено заградено пристанище и влиянието на запазилите се с векове типично морски традиции. Различната архитектура на историческата част на града със своите дървени къщи дава път на модерите сгради, сред които са разположени луксозни хотели, които биха задоволили и най-претенциозният вкус.

Разходете се из чаровните улички на жилищната част на Сейнт Джоунс, където ще усетите, че стотици години история са живи. Тук повечето къщи са дървени и са боядисани в по-меки и пастелни цветове. Те, както и множеството паркове и галерии, радват окото на всички посетители на града. Няма друг в Канада като Сейнт Джоунс, който да предлага опита на град, който е създаден още през 16 в.

Ако сте решили да посетите този пленителен канадски град, имайте предвид, че даже и да пътувате през лятото е добре да си вземете по-дебели дрехи. Зимата, макар и изключително красива, не е препоръчителна за път. Тук често снежната покривка е около 50 см., а не отдавна заради обилните снеговалежи беше прекъснато цялото подаване на ток в провинция Нюфаундлен и Лабрадор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати