Троа Ривиер

19.08.2013
Троа Ривиер

Канадският град Троа Ривиер (Trois-Rivières) се намира в провинция Квебек в югоизточната част на страната. Разположен е в живописната местност, при която се сливат реките Сейнт Морис и Сейнт Лорънс, приблизително по средата на пътя между Монреал и Квебек Сити.

Заради прекрасната природа, която предлага Квебек, градът напоследък става сред предпочитаните туристически дестинации в региона. Населяван е от около 132 000 души, които не успяват да го превърнат в шумен и забързан мегаполисен град, което е една от най-предпочитаните му черти.

Териториите на днешния град и околностите му са обитавани от аборигените в продължение на векове, но за първи път е споменат със сегашното си име през 1599 г. В превод от френски означава "три реки", с което се визира трите водни потока на река Сейнт Морис, която е разделена на три части от намиращите се в нея два малки острова. Като град е основан от французите през 1634 г. и тогава е бил вторият по големина град в Квебек след Квебек Сити.

Днес този чаровен град, който се нарежда сред неголемите градове на Квебек е важен търговски център. В него има многобройни възможности за пазаруване, което го прави подходящо място за нежните половинки.

Започнете разходката си по главния булевард Boulevard des Forges, около който се намират повечето от по-красивите архитектурни постройки, както и множество малки и големи магазини и заведения. В самото сърце на града се намира Старият център, който разполага с няколко вековни къщи, придаващи му донякъде старинен облик.

Град Троа Ривиер

Обикновено през лятото той се превръща в пешеходна зона, защото град Троа Ривиер е сред известните канадски градове, които са домакини на множество фестивали, концерти и всякакви други културни прояви.

В икономически план Троа Ривиер се явява най-старият канадски промишлен град, като е започнал да се развива главно с откриването на старата ковачница, датираща от 1738 г. Малко по-късно се развива и дърводобивната промишленост, а в началото на 20-те години на миналия век и целулозно-хартиената промишленост. Днес те вече не играят значима роля в града, тъй като по-голяма част от населението му е съсредоточено в сферата на търговията и услугите.

Градът става особено оживен когато се провежда годишният фестивал Festi-Voix. Той привлича хора от близко и далеч и продължава 10 дни. Той е рай за собствениците на заведения и барове, защото идващите тук приблизително 300 000 души изпиват несметни количества алкохол и пробват почти всичко, което предлага местната кухня.

Други известни събития са годишните музикални фестивали за метъл и поп музика и Международният фестивал за поезия. Освен това почти всяка седмица през лятото се провеждат най-разнообразни изложби и културни прояви на открито, което донася на града титлата Културна столица на Канада за 2009 г.

Най-подходящото време за посещение на Троа Ривиер е през късната пролет, лятото или ранната есен. Зимите тук са прекалено тежки, студени и с обилни снеговалежи. Не са изключени случаи на спиране на подаването на ток поради дебелата снежна покривка.

3
Общо гласували: 2
5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати