Сиера Мадре

01.08.2013
Сиера Мадре

Величествената планина Сиера Мадре (Sierra Madre) е част от Скалистите планини в северната част на американският континент. Тя е главната планинска система на Мексико и се разделя на Сиера Мадре Ориентал, Сиера Мадре Оксидентал и Сиера Мадре дел Сур. Тя има високи и стръмни каньони, които отдавна са пречка за преминаването от изток на запад през страната.

Сиера Мадре е изключително богата на желязна руда, олово, сребро и злато. Поради стръмните терени планините са населявани само в покрайнините, като са се образували главно миньорски градчета и селца, занимаващи се със селскостопанска дейност.

Сиера Мадре заема голямо пространство и затова и климатът тук е много разнообразен. В най-високите части се виждат покрити със сняг върхове, а по-ниските са или покрити с влажна и буйна растителност или са оставени почти голи от прекалената горещина.

Може би най-впечатляващата туристическа атракция, разположена в подножието на планина Сиера Мадре, е уникалната сюррелиастична градина Las Pozas (Басейните), дело на ексцентричният английски милионер Едуард Джеймс. Той се оттегля от охолният живот, който водил и се премества в мексиканската джунгла, където в продължение на 25 години се труди над уникалната градина.

В нея е впечатляваща не толкова растителността, а многобройните скулптури, някои от които достигат височина от над 90 м. Заради отдалечеността си градината остава дълго време неоткрита, но днес е една от най-посещаваните атракции в Мексико.

Друга туристическа атракция, която освен това съществува съвсем отскоро, е откритият през 2012 г. мост Балуарте, който със своята височина от 403 м. влиза в рекордите на Гинес като най-високият мост в света. Той свързва щатите Синалоа и Дуранго и е разположен над зъберите на Сиера Мадре в северната част на страната. Ако нямата страх от височини, преминаването по него със сигурност ще остави незабравими спомени у Вас, тъй като той е толкова висок, че под него без проблем може да бъде вместена Айфеловата кула.

Сиера Мадре, Мексико

С планина Сиера Мадре се свързват най-различни легенди, като най-съвременната история, която остава и до днес неразгадана, е съществуването на индианското племе Тараумара, което не боледува от никакви болести. Хората от това племе обитават дъното на Меден каньон в Сиера Мадре и не боледуват нито от рак, нито от сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Обикновено те умират от старост на възраст над 90 г., а дотогава се намират в превъзходна физическа форма. Също така, се смята, че тези хора са невероятни атлети, тъй като през целият си живот те бягат без да се изморяват и прекосяват такива трудни терени, които се смятат за невъзможни за преминаване от обикновените хора.

Хората от племето Таумара са отличават и със своя пацифизъм. На техния език няма никакви думи, свързани с насилие или жестокост. Те живеят мирно и кротко, като се изключат веселбите, които си устройват и които са поливани с ракия, направена от труповете на гърмящи змии и смола от кактуси.

Дали всичко казано дотук е вярно предстои тепърва да се установи, но много хора, живеещи в покрайнините на Сиера Мадре вярват в свръхестествените възможности на това странно индианско племе.

4.3
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати