Река Шпрее

Река Шпрее

Река Шпрее (River Spree), един от символите на германската столица, се намира в североизточната част на страната. Тя извира от Бергланд, преминавайки през Саксония, Бранденбург и Берлин и достига до границата с Чехия.

Устието й е разположено в Хавел в Берлин. Като част от Берлин тя е сред основните туристически атракции, защото по нея минават различни превозни средства, осигуряващи обиколка из града по вода.

Обичайните маршрути започват в близост до замък Шарлотенбург и се насочват към историческата част на града. Така ще можете да разгледате на спокойствие повечето забележителности на града, без да се блъскате из тълпите от други чужденци, дошли да разгледат този величествен град, вдъхновявал множество художници и артисти.

Някога реката е използвана само за риболов, но днес тя е основен източник на приходи от туризма в Берлин. По бреговете й са разположени многобройни заведения и кафенета, до които можете да стигнете както по вода, така и по суша.

Шпрее Германия

Обикновено корабчетата, които преминават по река Шпрее в Берлин, предлагат разходки, траещи около час до час и половина. Ще минете през модерния квартал, в който се намира парламента и ще се насочите към историческата част на града докато стигнете мястото, което някога е разделяло държавата на две - ФРГ и ГДР.

Навремето тук са намерили смъртта си много хора, бягащи от Източна Германия в Западна. Знае се и за немалък брой деца, които са тръгнали с родителите си да бягат зад определената граница. Те не са могли да плуват, а властите са имали забрана да спасяват хора, опитващи се незаконно да преминат от ГДР във ФРГ.

Основната атракция, разположена на река Шпрее е изкуствено създаденият остров, на който се намират пет от най-зашеметяващите музеи по света. Това е Музейният остров в Берлин, който е сред най-мащабните проекти в страната. Той е изграден в края на 19 и началото на 20 в., а идеята за него възниква още през 1830 г., когато се търси решение къде да бъде настанена колекцията на бранденбургските курфюрсти и пруските крале.

Шпрее

На музейният остров днес са разположени пет сгради. В Националната галерия, която датира от 1876 г., можете да разгледате предимно картини на немски автори, творили в края на 18 в. Тук се намира и музей Пергамон, който е построен през 1909-1930 г., но по време на Втората Световна война е силно увреден.

Голям интерес представлява Египетския музей, който неотдавна беше реставриран. В него се намира уникална скулптура на Нефертити, заради която е посещаван от хора от целия свят.

В сградите на острова има освен това експонати на Раннохристиянското изкуство, Източноазиатски музей, Азиатско изкуство и ценна Антична сбирка. Музейния остров е най-големият музеен комплекс в света и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати