Pochivka.com»Статии и Новини»Църкви»Базилика Св. Северин в Кьолн

Базилика Св. Северин в Кьолн

Базилика Св. Северин в Кьолн

Католическата църква Св. Северин (The Basilica of St. Severin), основана през късния 4 в., е втората по големина църква в Кьолн. Тя е една от 12-те римски църкви в града, които са обект на голям туристически интерес. Разположена е на ул. Северинщрасе, в южната част на Стария град в Кьолн и е една от основните забележителности на града.

Историята на базиликата Св. Северин започва през 4 в., когато на главният път, свързващ Бон с Кьолн, започва строежа на малък мемориален паракли с апсида на западната страна. През следващите години той непрекъснато се достроява и оголемява. Източната част на базиликата е завършена през 13 в., а южната в края на 12 в.

Особено впечатление прави романската западна кула, която достига височина от почти 73 м., което я прави само с три метра по-ниска от най-високата църква в града, посветена на Св. Мартин.

По време на Втората световна война в резултат на масови бомбардировки, сградата на църквата е разрушена. Всеки гражданин в Германия обаче е оценявал красотата на своята църква и възстановяването й започва веднага след приключването на войната. Запазен е готическият й стил, който се е оформил през 14-16 в. Особено важен момент в нейната история е 9 март 1953 г., когато папа Пий Дванадесети я удостоява със званието Basilica Minor, което в превод означава Базилика от първостепенно значение.

В църквата е погребан нейният покровител Св. Северин, който е живял преди около 1600 г. и е умрял за вярата си, поради което след смъртта си е канонизиран за светец. За него не се знаят много факти, но се предполага, че е бил третият архиепископ на Кьолн. В края на 4 в. той основава малък параклис, посветен на папа Корнелиус и архиепископ Циприян. Тази малка постройка дава началото на сегашната монументална базилика.

Св. Северин е погребан в златен саркофаг още при намирането на останките му. По време на френското господство обаче оригиналният ковчег е претопен, за да се използва благородният материал, и сегашният саркофаг е всъщност от 1819 г.

Особено тържествена е църквата на 23 октомври, когато се празнува нейният официален празник, посветен на Св. Северин. Ако в този момент се намират в Кьолн не се колебайте да посетите тази римска църква дори и да не сте вярващи. Нейната красота ще Ви изпълни със смирение и с вяра за един по-добър живот.

Можете да посетите Кьолн по всяко време на годината, тъй като климатът в този забележителен германски град е умерен и нито лятото може да Ви изненада с прекалени горещини, нито зимата е прекалено снежна и сурова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати